Najnovije vesti

POLJSKA PREMIJERKA UPOZORAVA: Evropska unija se raspada!
Foto: Fonet/AP

Uoči neformalnog samita EU

POLJSKA PREMIJERKA UPOZORAVA: Evropska unija se raspada!

Planeta
00:00h

Poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je u Bratislavi, uoči neformalnog samita EU bez Velike Britanije, da se EU ovakva kakva je sada samo raspada.

Ona je istakla i da je neophodno izvršiti temeljne reforme da ne bi za Velikom Britanijom počele da odlaze i druge članice.

"Žan Klod Junker govori 'manje nacionalnih država u EU'. Ne. Mi kažemo jače nacionalne države. EU ovakva kakva je sada, u stvari se0 raspada. Ukoliko ne sprovedemo reforme, ukoliko je ne promenimo, i druge zemlje će hteti da napuste EU", kazala je Beata Šidlo poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljska premijerka kritikovala je najave iz Brisela i od slovačkog predsedavanja EU da će neformalni samit sutra u Bratislavi biti pre svega posvećen tome da se skenira EU sa svojim problemima i napravi njena dijagnoza i da se tek onda pokrene proces o rešenjima koji bi bio završen u proleće u Rimu na proslavi 60-godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora EU.

"EU mora da se reformiše i te reforme moraju da budu veoma duboke. Možda ćemo morati da razgovaramo i izmenama osnovnih ugovora. Poljska preuzima odgovornost za EU. Ako EU treba da opstane, ako treba da služi Evropljanima, ako treba da se koncentriše na to da se razvija i da bude bezbedna, onda mora da se promeni. Dosadašnja politika izazvala je krizu", kazala je Šidlo.

Poljska premijerka optužila je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da ta kriza "nosi njihova imena".

"Dosadašnja politika dovela je do krize. Ta kriza ima konkretno ime, imena onih lidera koji nisu reagovali adekvatno i blagovremeno. To su lideri koji danas stoje na čelu evropskih institucija. Oni danas pokušavaju da predlože dosadašnji model EU i tvrde da se ništa nije desilo", kazala je poljska premijerka.

Beata Šidlo odbila je rezoluciju EP u kojoj evroposlanici traže da poljske vlasti prestanu da blokiraju Ustavni sud i nađu rešenje tog spora u skladu s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, zato što paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

"EP se u ovako teškom trenutku za EU bavi nečim što je apsolutno istrgnuto iz realnosti. Bavi se debatom koja nema uopšte formalnu osnovu. Dopustio je da bude uvučen u igru poljske opozicije koja ga izvrgava ruglu i kompromituje", kazala je poljska premijerka televiziji TVN24.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...