Najnovije vesti

PANIKA U SVETSKIM PRESTONICAMA: Severna Koreja može da napravi još 20 atomskih bombi?
Foto: AP

Procene stručnjaka

PANIKA U SVETSKIM PRESTONICAMA: Severna Koreja može da napravi još 20 atomskih bombi?

Planeta

MOSKVA - Nakon najnovije nuklearne probe, Pjongjang je, navodno, povećao obim obogaćivanja uranijuma i mogao bi da ima dovoljno radioaktivnog materijala za približno 20 bombi do kraja godine, prenosi Sputnjik.

Iako je nemoguće zasigurno znati obim nuklearnih aktivnosti Pjongjanga, najnovije procene eksperata za oružje govore da bi, pored postojećih zaliha plutonijuma Severne Koreje, povećana proizvodnja obogaćenog uranijuma mogla toj zemlji omogućiti da do kraja godine proizvede čak 20 atomskih bombi.

Foto: AP
Foto: AP

Na osnovu izveštaja objavljenom na sajtu "38 Nort" koji se bavi analizom događaja u Severnoj Koreji, eksperti veruju da pojačana produkcija, uz velike zalihe uranijuma, omogućava Severnoj Koreji da godišnje proizvede oko 150 kilograma materijala što je dovoljno za sedam atomskih bombi.Severna Koreja je izvršila prvu nuklearnu probu 2006. i dok se procenjivalo da je snaga te prve probe bila jedan kiloton, Severna Koreja je u zadnjih deset godina znatno napredovala.

Najnovija proba je, kako se procenjuje, imala snagu od 30 kilotona, što je dvostruko snažnije od bombe bačene na Hirošimu.Ministar spoljnih poslova Severne Koreje izjavio je ranije danas da je Pjongjang spreman da izvede još jedan napad protiv "provokacija" SAD, čiji su bombarderi ove nedelje preleteli iznad Južne Koreje u znak solidarnosti sa svojim saveznikom posle najnovije nuklearne probe Severne Koreje, javlja Rojters.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho uputio je to upozorenje na današnjem sastanku zemalja Pokreta nesvrstanih u Venecueli.I Seul je početkom ove nedelje upozorio da se Pjongjang sprema za još jednu nuklearnu probu.Severna Koreja je 9. septembra izvela najjaču nuklearnu probu do sada, saopštivši da je ovladala sposobnošću montiranja bojeve glave na balističku raketu, podseća britanska agencija.U utorak su dva američka bombardera B-1 preletela iznad Južne Koreje, što je Pjongjang osudio.Posle najnovije nuklearne probe Severne Koreje, SAD i Južna Koreja ponovo su pozvale na do

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...