SLOVAČKI PREMIJER: Ne pravite neprijatelja sveta od Rusije jer za nju negde nema zamene
Foto: Reuters

Podrška

SLOVAČKI PREMIJER: Ne pravite neprijatelja sveta od Rusije jer za nju negde nema zamene

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico osudio je pokušaje da se od Rusije napravi svetski neprijatelj broj jedan i upozorio da u nekim regionima sveta Rusija ne može da se zameni, kao ni SAD, jer bez nje nema pomaka ni rešavanja pojedinih kriza.

"Velika je greška što se pravi slika svetskog neprijatelja. Shvatimo da postoje situacije u kojima bez Rusije ne možemo da se pomaknemo. Bilo da je to Sirija ili pitanje nuklearnog programa u Iranu. Rusija je u nekim regionima slično kao i SAD nezamenljiva i ume da u velikoj meri doprinese rešenju", rekao je Fico u intervjuu koji danas objavljuje slovački dnevnik Pravda.

On je naglasio da njegova zemlja, bez obzira na to šta misli da sankcije Rusiji ničemu ne služe i da samo nanose štetu i njoj i Evropskoj uniji, neće podrivati evropsko jedinstvo.

"S druge strane, vrlo otvoreno ćemo govoriti o sankcijama kao o instrumentu koji nema smisla. Nije do mene da procenjujem namere Rusije da li namerava ili ne namerava da nekuda napreduje. Stav Slovačke prema aneksiji Krima bio je jasan, kao i u slučaju nezavisnosti Kosova. Naša savest je čista, mišljenje izražavamo otvoreno i suvereno, ali, ponavljam, protiv sam toga da tražimo svetskog neprijatelja", rekao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da bi bio i protiv zajedničke evropske vojske, ideje sa kojom je na neformalni samit 27 članica EU u Bratislavi došlo nekoliko članica Unije, pogotovo ako bi ona trebalo da služi da plaši nekoga.

"Protivnik sam zveckanja oružjem. Uveren sam da nije u redu praviti od Rusije svetskog neprijatelja broj 1 i uvlačiti nekakve antipatije u evropsko-rusko i slovačko-ruske odnose. Kada govorimo o zajedničkim snagama, stvar je u tome da Unija u slučaju potrebe može da demonstrira silu i da ne mora stalno da čeka šta će smisliti NATO, kako će se dogovoriti Amerikanci sa Rusima, kako će postupiti Kina. U tom duhu se slažem, ali sigurno ne kada bi trebasluži za plašenje nekog", rekao je Fico.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track