PENTAGON: Nismo namerno napali položaje sirijske vojske
Foto: Reuters

Poginulo najmanje 80 vojnika

PENTAGON: Nismo namerno napali položaje sirijske vojske

Planeta -

BEJRUT - Najmanje 80 sirijskih vojnika poginulo je danas u vazdušnim napadima na položaje sirijske vojske na istoku zemlje, dok Moskva i Damask optužuju medjunarodnu koaliciju predvodjenu SAD da je odgovorna za taj napad.

Vojnici su poginuli u napadima na položaje na istoku Sirije, kod aerodrom Deir Ezora, navela je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava i dodala da ne zna ko je izveo napade.

Sirijska vojska i Rusija optužile su medjunarodnu vojnu koaliciju za taj napad."Avioni američke koalicije gadjali su položaje sirijske vojske kod aerdroma Deir Ezora na istoku zemlje", navela je sirijska vojska u saopštenju prenetom na državnoj televiziji.

"Ukupno 62 sirijska vojnika su ubijena a oko 100 je ranjeno u tim napadima", navela je ruska vojska.

Napadi su izvedeni petog dana krhog primirja u Sirji postignutog u dogovoru izmedju SAD i Rusije.

Sirijska vojska navodi da je napadom koalicije koju predvode SAD na njenu bazu u istočnoj provinciji omogućeno Islamskoj državi da napreduje u toj zoni, javlja AP.

U saopštenju se kaže da je reč o "ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku" i "čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama".

Iz Vašingtona još nema komentara o tome, a ukoliko se potvrdi da je to istina, to bi bilo prvi put da je koalicija koju predvodi uzela na niš

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

an snage sirijske vlade, zaključuje američka agencija.

Ruske vlasti ranije danas su saopštile da se situacija pogoršava u Siriji, navodeći da će SAD biti odgovorne za eventualni neuspeh prekida vatre na snazi od ponedeljka.

Pentagon:U udaru koalicije nenamerno pogođene sirijske snage

Pentagon je saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD danas izvele vazdušni napad na Islamsku državu u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije, ali da su napad obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

U saopštenju Pentagona se kaže da je "vazdušni napad obustavljen odmah nakon što su ruski zvaničnici obavestili zvaničnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzeti na nišan deo sirijske vojske", navodi AP."Koalicione snage ne bi namerno gađale sirijsku vojnu jedinicu", ističe se u saopštenju vojske SAD.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

SAD dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada tokom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, napominje američka agencija.Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informisale svoje ruske kolege pre nego što su otpočele napad, navodi Rojters.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije danas rekao da su u napadu ubijena 62 sirijska vojnika i da se napad dogodio kod aerodroma u Deir el-Zoru na istoku Sirije, a izvela su ga dva aviona F-16 i dva aviona A-10.

On nije naveo kojoj zemlji pripadaju ti avioni, ali je rekao da su deo međunarodne koalicije.Ruska vojska je saopštila i da je oko stotinu sirijskih vojnika u tom napadu ranjeno.Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Sirijska vojska je u svom saopštenju istakla da je reč o "ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku" i "čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama".Ruska vojska je danas upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track