PUTINOVA STRANKA VODI NA IZBORIMA U RUSIJI: Osvojili skoro pola parlamenta, Žirinovski drugi
Foto: Profimedia

Biraju se novi parlamentarci

PUTINOVA STRANKA VODI NA IZBORIMA U RUSIJI: Osvojili skoro pola parlamenta, Žirinovski drugi

Planeta -

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, na izborima u Rusiji vladajuća partija „Jedinstvena Rusija“ koju podržava predsednik Vladimir Putin vodi.

Prema preliminarnim rezultatima, u Državnu dumu će ući partija „Jedinstvena Rusija“ sa 44,5% glasova, drugo mesto je osvojila Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog sa 15,3% glasova, treća je Komunistička Partija Genadija Zjuganova 14,9%, dok je četvrta „Pravedna Rusija“ Sergeja Mironova s 8,1% glasova.

Na izborima je prijavljen veliki broj nepravilnosti, a izlaznost je prema dosadašnjim podacima daleko manja nego na prethodnim izborima.Pu

U Rusiji se danas održavaju izbori za 450 poslanika donjeg dom ruskog parlamenta, Državne Dume, kao i lokalni izboru u 39 regionalnih parlamenata. Ocenjuje da se sastav donjeg doma neće bitno promeniti i da će i dalje najjača biti Jedinstvena Rusija (JR), čiji je neformalni lider ruski predsednik Vladimir Putin.

"Informacije o kršenjima dolaze stalno iz različitih regiona", izjavio je koordinator posmatrača iz Saveta za ljudska prava Ilija Šablinski, preneo je Interfaks.

Među prijavljenim nepravilnostima bilo je popunjavanje glasaških listića van ograđenih kabina predviđenih za to, dugi redovi vojnika koji su glasali na biralištima na kojima nisu registrovani, a bilo je i slučajeva da su mladi glasali u ime starijih ljudi koji verovatno neće izaći na izbore.

Na pojedina birališta u Moskvi dolazili su puni autobusi, što je izazvalo sumnje da građani više puta glasaju na različitim mestima. Posmatrači kažu da za to nema dokaza, ali ocenjuju da se to može smatrati načinom na koji lokalni zvaničnici pokušavaju da povećaju izlaznost u svojim okruzima.

Grupa za posmatranje izbora Golos saopštila je da je do kasnog popodneva primila više od 1.300 žalbi. Izborna komisija je saopštila da bi rezultati glasanja u sibirskom regionu mogli da budu poništeni ako budu potvrđeni navodi o izbornoj krađi.

Izlaznost u Moskvi je do 15 časova bila 19 odsto, mnogo manje nego na izborima pre pet godina, kada je izlaznost u to vreme bila 34,3 odsto.

Na biralištu u Moskvi jedan čovek je tvrdio da ima bombu i da će se razneti, ali je on ubrzo uhapšen i kod njega nije nađena bomba, prenose ruske agencije.

Ispred ruske ambasade u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, gde je danas otvoreno biračko mesto, održan je protest, a najmanje jedan demonstrant je uhapšen posle sukoba s policijom. Četiri demonstranta su uhapšena ispred ruskog konzulata u Odesi.

(Sputnjik/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track