Papin batler odavao poverljive podatke

Papin batler odavao poverljive podatke

Planeta -
Paolo Gabrijele, jedan od najbližih ljudi Benedikta XVI, uhapšen je zbog sumnje da je medijima dostavljao poverljiva pisma i dokumenta iz papinih privatnih odaja

VATIKAN - Skandal usred Vatikana!Katolička crkva saopštila je juče u Vatikanu da je uhapšena osoba za koju se veruje da je dostavljala poverljiva dokumenta i papina pisma medijima, a italijanski mediji navode da je reč o Paolu Gabrijeleu, ličnom batleru Benedikta XVI.- Istragu je sprovela policija Vatikana, a osumnjičeni je potom odveden na saslušanje - rekao je novinarima portparol Vatikana Federiko Lombardi, koji nije naveo o kome je reč.Dnevnik Foljo i agencija Ansa navode da je uhapšen niko drugi do Gabrijele, član malobrojnog tima koji svakodnevno radi u papinim apartmanima i ima pristup svakoj odaji. Mediji navode da su poverljiva dokumenta pronađena u zidinama njegovog stana u Vatikanu. Međutim, Foljo piše da je batler izgleda „žrtveno jagnje“, kako bi se spasli neki drugi osumnjičeni u skandalu poznatom kao „Vatiliks“.BBC navodi da je među ukradenim dokumentima i pismo ambasadora Vatikana u Vašingtonu upućeno papi, u kojem se govori o korupciji i nepotizmu u vatikanskoj administraciji. Mediji navode da su tu i dokumenta u kojima su iznete kritike na račun kardinala Tarčizija Bertonea, druge osobe u vatikanskoj hijararhiji, kao i sumnjive isplate koje su išle preko Banke Vatikana.Neki od tih dokumenata objavljeni su pre nedelju dana u najnovijoj knjizi o Vatikanu „Njegova svetost“ Đanluiđija Nucija. On je objavio kopije više desetina tajnih i privatnih pisama, kao i faksova, koje su iz Vatikana izneli oni „koji su se umorili od korupcije i zataškavanja“.Benedikt XVI šokiran je aferom „Vatiliks“, koja je izbila u januaru, pa je naredio istrage, od kojih jednu vodi policija Vatikana, a drugu komisija kardinala.

Smena TedeskogVest o hapšenju batlera objavljena je samo dan pošto je predsednik Banke Vatikana Etore Goti Tedeski smenjen s te funkcije, zvanično jer nije ispunio „ključne zadatke“, a nezvanično zato što se dovodi u vezu s curenjem poverljivih informacija iz Vatikana. Sam Tedeski izjavio je da je kažnjen jer je želeo da poslovanje banke učini otvorenijim za javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track