Bin Ladenove žene i dalje mu odane

Bin Ladenove žene i dalje mu odane

Planeta -
Pakistanske snage bezbednosti uhapsile su tri supruge Bin Ladena nakon što su pripadnici američke specijalne mornaričke jedinice "Foke" upale u kuću vođe Al Kaide

ISLAMABAD - Tri supruge Osame Bin Ladena veoma su mu odane i nisu odale mnogo informacija na ispitivanju posle ubistva vođe Al Kaide, kojeg su ubile američke specijalne snage, rekao je pakistanski obaveštajac koji ih je ispitivao.

Pakistanske snage bezbednosti uhapsile su tri supruge Bin Ladena nakon što su pripadnici američke specijalne mornaričke jedinice "Foke" upale u kuću vođe Al Kaide u gradu Abotabadu, oko 35 kilometara od Islamabada. Obaveštajac koji je ispitivao tri žene rekao je da je bio težak zadatak "izvući" informacije iz žena. Jemenka Amal el Sadi, najmlađa od tri supruge, bila je svojeglava i pokazivala je ljutnju dok joj je postavljao pitanja, dok su druge dve saudijske supruge iskazale nezadovoljstvo i retko su progovarale. On smatra da su sve žene pokazale čvrstu podršku Bin Ladenu.

"Sve su bila nostalgične dok su pričale o njemu", rekao je on. "Osetio sam da je Amal uvek bila ljuta kada sam s njom razgovarao. Ona se protivila ispitivanju i retko je odavala podatke o svom suprugu. Međutim, povremeno je pokazivala određenu fleksibilnost, rekao je agent. "Amal mi je jednom rekla da su ona i Bin Laden voleli Če Gevaru. Činilo mi se da je i ona pobunjenički nastrojena, pa sam je ispitivao o južnoameričkim levičarima. Bila mi je veoma zanimljiva", rekao je agent.

Amal, koja je ranjena u raciji u kojoj je poginuo Bin Laden, otputovala je u Avganistan da bi se udala za Bin Ladena kada joj je bilo 18 godina. On je tada bio u ranim četrdesetim, rekao je njen otac u intervjuu Rojtersu u Jemenu 2011. godine. "Druge supruge nisu mnogo pričale. One su bile dosadne", rekao je agent. Pakistan je prošlog meseca deportovao tri Bin Ladenove supruge i 11 dece u Saudijsku Arabiju. Pakistanski sud osudio ih je na zatvorsku kaznu zbog ilegalnog ulaska u zemlju i naredio njihovu deportaciju po završetku zatvorske kazne. Obaveštajac nije rekao da li su drugi pakistanski ili američki zvaničnici ispitivali Bin Ladenove supruge. Takođe nije rekao da li ih je ispitivao o noći u kojoj je Bin Laden ubijen.Na osnovu razgovora s njima, agent je rekao da je zaključio kako je Bin Laden živeo u zemlji šest ili sedam godina u dva različita grada."Bin Laden je bio inspirativna ličnost za militante. Ali je Zavahiri bio glavni. On je puno nasilniji nego što je Bin Laden ikad bio. To su moji zaključci", rekao je agent za trenutnog vođu Al Kaide Ajmana el Zavahirija. Obaveštajac je rekao da su pakistanske vlasti pronašle nekoliko računara i mobilnih telefona u Bin Ladenovoj kući u Abotabadu, ali su imali velikih teškoća u dešfriranju šifriranog arapskog jezika. Samo su uspeli da otkriju nekoliko tragova na osnovu kojih su otkrili Al Kaidine aktivnosti na severozapadu Pakistana, prenose agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track