Ruski brod sa oružjem plovi za Siriju

TV Al-Arabija

Ruski brod sa oružjem plovi za Siriju

Planeta -
Zapadne diplomate u Njujorku, kako prenosi Rojters, su ocenile danas da je ta vest verodostojna

UJEDINJENE NACIJE - Ruski teretni brod natovaren oružjem plovi za Siriju i treba tokom vikenda da uplovi u sirijsku luku Tartus, objavila je televizija Al-Arabija na svom vebsajtu. Zapadne diplomate u Njujorku, kako prenosi Rojters, su ocenile danas da je ta vest verodostojna.

Rusija je vetom, uz podršku Kine, sprečila Savet bezbednosti da zavede Siriji embargo na uvoz oružja ili bilo koje druge sankcije i odbila je da prekine sa prodajom oružja Siriji, svojim najvećim klijentom, objašnjava Rojters. "Al-Arabija je saznala da ruski teretni brod natovaren velikom količinom oružja planira da iskrca teret u sirijskoj luci Tartus", objavila je ova televizija na svom sajtu.

Al-Arabija je navela da je brod isplovio iz ruske luke 6. maja a da će uploviti u Tartus u subotu, pozivajući se na zapadni izvor, kao i da brod "na sumnjiv način pokušava da sakrije krajnju destinaciju". Sa svoje strane, jedan diplomata je rekao Rojtersu da je brod "Profesor Kacman" vlasništvo malteške firme koja je opet vlasništvo kiparske kompanije u vlasništvu ruske firme.

Zapadne diplomate špekulišu da ova ruska firma možda posluje u ime državnog izvoznika oružja "Rosoboroneksport", međutim, njegov portparol Vjačeslav Davidenko izjavio je u Moskvi da "nema informaciju o tom brodu" kao i da je politika firme da "ne komentariše individualne tovare, njihov sadržaj i vreme iskrcavanja". Sa svoje strane rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da nema informaciju o nekom brodu koji natovaren oružjem plovi za Tartus i odbilo dalji komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track