PUTIN PRAVI SUPER KGB: Vraća se bezbednosni sistem kao u vreme SSSR-a
Foto: AP 14 5 2013

Reforma bezbednosnih službi

PUTIN PRAVI SUPER KGB: Vraća se bezbednosni sistem kao u vreme SSSR-a

Planeta -

Do predsedničkih izbora 2018. godine Kremlj će provesti opsežnu, skupu i zahtevnu reformu specijalnih i obaveštajnih službi, kojoj je cilj da stvori jednu efikasnu sigurnosnu megastrukturu, sličnu onoj koja je u liku KGB-a postojala u vrijeme SSSR-a, piše moskovski Komersant.

Stvara se Ministarstvo državne bezbednosti koje bi trebalo da obavlja poslove koje su do sada odrađivale brojne sigurnosno-obaveštajne agencije.Osim toga, nova sigurnosna struktura bila bi pod lakšim nadzorom Kremlja pa neki smatraju da je i cilj reforme, koja se mora završiti do predsedničkih izbora, usmerena na osiguravanje današnje političke strukture i onemogućavanje bilo kakvih protesta koji mogu ugroziti sadašnju političku elitu.

"Nakon raspada SSSR-a na talasu tadašnjih liberalnih i demokratskih reformi rasformiran je taj institucionalni sigurnosni monstrum KGB a Rusija je dobila više sigurnosnih i obaveštajnih službi. Sad je opet odlučeno da je svrsishodnije imati jednu vrhovnu i krovnu organizaciju pod kojom bi bila nacionalna sigurnost", kaže ruski vojni analitičar Aleksandar Perendžijev.

UHAPSILI RUSKOG ŠEFA ZA BORBU PROTIV EKONOMSKE KORUPCIJE: Pronašli mu 120 miliona evra u gotovini

I FSB biće deo novog ministarstva

I moćni FSB, koji se smatrao svojevrsnim postsovjetskim naslednikom KGB-a, biće podređen moćnom Ministarstvu bezbednosti. Ali, glavni zahvat je spajanje u MDS Federalne službe zaštite (FSO), koja se bavi osiguranjem državnih institucija i visokih državnih zvaničnika, i Inostrane obaveštajne službe (SVR), ali i pripajanje, odnosno vraćanje Istražnog komiteta (SKR) pod nadležnost Državnog tužiteljstva koje se pripaja i Vojno tužiteljstvo koje je do sada bilo autonomno.

Iz FSO-a će se izdvojiti Služba za zaštitu i sigurnost predsednika Rusije koja će delovati kao zasebna jedinica u sklopu ruske sigurnosne zajednice.

Istovremeno se ukida i Ministarstvo za vanredne situacije, čije će se nadležnosti rasporediti između ministarstava obrane i unutrašnjih poslova.

RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI NA NOGAMA: Operativci motre na više od 220 potencijalnih bombaša samoubica!

Reforme će koštati oko 300 miliona dolara

Jedan od razloga za ovakvu strukturnu reformu, koja će prema procenama ruskih medija stajati više od 300 miliona dolara, jeste i borba protiv korupcije unutar sigurnosno-obaveštajnog sistema, koja je uzela maha. Nedavno su tako privedeni i neki visoki zvaničnici Istražnog komiteta koji su bili na “platnoj listi” ruske mafije. Zbog tog će skandala na počasnu dužnost, kako piše moskovski nedeljnik koji se bavi sigurnosnom tematikom, biti premešten dosadašnji šef Istražne komisije i jedan od najbližih Putinovih saradnika Aleksandar Bastirkin.

Upravio zato će neke “jake pravosudne istrage”, pogotovo one vezane za korupciju, organizovati kriminal i finansijske malverzacije u državnim strukturama, biti u nadležnosti Ministarstva bezbednosti, a ne državnog tužiteljstva. MDS će, navodi Komersant, voditi istrage od nacionalnog interesa. Osim toga, omogućiće mu da nadzire i kontroliše i sve ostale istrage koje sprovodi Državno tužilaštvo i u svakom trenutku može od njih preuzeti slučaj ako zaključi da je od “nacionalnog interesa”.

Prvo će rasformirati dve jake službe

Prva mera sigurnosne reforme je rasformiranje dve jake savezne službe - za imigrante (FMS) i za kontrolu trgovine drogom - koje postaju tek uprave unutar novog ministarstva. Pod novom sigurnosnom kapom biće i glavne obaveštajne agencije koje se bave špijunažom i kontrašpijunažom, kontrolom nad obaveštajnom mrežom u inostranstvu.

OVO JE ČOVEK KOJI JE IZDAO RUSIJU: Evo šta mu se desilo kad su ga uhvatili

U delokrug rada ulazi i informatička zaštita podataka od državne važnosti. Ministarstvo će se baviti i protivdržavnim aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost, što mnogi iščitavaju kao upravu koja će se baviti onemogućavanjem antikremaljskih, odnosno antiputinovskih “aktivnosti”.

"Oni na vrhu shvatili su da je sistem nacionalne sigurnosti danas previše razdrobljen, skup i neefikasan", ističe Perendžijev koji smatra da su sve te sigurnosno-obaveštajne službe bile usmerene na predsednika Vladimira Putina, čekajući samo naredbe od njega, odnosno doživljavali su ga kao koordinatora cele te zajednice".

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja