(VIDEO) BIĆE VRUĆE U SREDOZEMNOM MORU: Stiže Admiral Kuznjecov! Rusi šalju svoj najveći nosač aviona
Foto: AP

Najava ministra Šojgua

(VIDEO) BIĆE VRUĆE U SREDOZEMNOM MORU: Stiže Admiral Kuznjecov! Rusi šalju svoj najveći nosač aviona

Planeta -

Radi povećanja mogućnosti ruske Ratne mornarice u Sredozemnom moru planirano je slanje nosača aviona „Admiral Kuznjecov“, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"U ovom trenutku u rusku grupu brodova u istočnom delu Sredozemnog mora ulazi najmanje šest vojnih brodova i tri-četiri broda za logistiku iz sastava svih flota. Radi povećanja borbenih mogućnosti planirano je da se u sastav grupe uključi grupa nosača aviona sa krstaricom „Admiral Kuznjecov", rekao je Šojgu.

Šojgu je objasnio da je „u cilju realizacije nacionalnih interesa i podrške mira u 2013. godini obnovljeno stalno prisustvo ruske Ratne mornarice u istočnom delu Sredozemnog mora“.

"Podsećam da je 1967. godine boravak u ovom regionu pete operativne eskadrile omogućio da se ne dozvoli razbuktavanje oružanog arpsko-izraelskog konflikta i nastavila da bude važan ograničavajući faktor za neprijateljske akcije protiv Sovjetskog saveza“, rekao je Šojgu.

On je naglasio da će „realizacija nacionalne pomorske politike u operativno-važnim regionima svetskih okeana i obezbeđenje regionalne i globalne stabilnosti pomoći i planskoj obnovi flote“.

Inače, ruski nosač aviona plovi još od 1985. 305 metara dug i 72 metra širok, ovaj pomorski div može nositi 40 aviona i 24 helikoptera.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track