HOROR U IZBEGLIČKOM CENTRU: Volonterke prisiljavaju maloletne dečake na odnose u zamenu za pomoć
Foto: Reuters

Džungla Kalea

HOROR U IZBEGLIČKOM CENTRU: Volonterke prisiljavaju maloletne dečake na odnose u zamenu za pomoć

Planeta -

Volonteri u izbegličkom kampu u Kale osumnjičeni su za seksualno zlostavljanje izbeglica, među kojima i ima dece, otkriva Independent, koji je razotkrio kako su u kampu koji nazivaju Džungla zabeleženi slučajevi seksualnog nasilja nad izbeglicama od strane volontera.

Naime, u Kale ne postoji službena humanitarna organizacija zadužena za pomoć migrantima, niti se sprovodi kontrola nad izborom volontera.

Jedan od osnivača humanitarne organizacije ker for Kale (Care4Calais) Kler Moseli rekla je kako kamp u Kaleu nije prepoznat kao službeni izbeglički kamp, već se zapravo radi o ilegalnom naselju.

"Iz tog razloga ne možemo nikoga da nateramo da napusti kamp", rekla je Moseli.

Volonteri iskorišćavaju maloletne dečake

Slučajevi seksualnog iskorišćavanja migranata prvi put su otkriveni putem Fejsbuk grupe radnika u kampu koja ima više od 36.000 članova.

Jedan od ljudi koji je upozorio na ovakvu praksu kasnije je izvrgnut neverovatnom maltretiranju preko interneta.

"Maloletni dečaci imaju seks s volonterima, a čuo sam i za mnoge slučajeve prostitucije. Postoje i priče o volonterima koji svaki dan imaju odnose s nekoliko migranata", napisao je jedan od članova grupe.

Migranti zavise od pomoći volontera

Dodao je i kako se izbeglice nalaze u podređenom položaju, u kome njihov život uveliko zavisi od pomoći koju im pružaju volonteri. Naveo je i kako je u većini slučajeva reč o volonterkama koje seksualno iskorišćavaju migrante u kampu.

"Čuo sam i za slučajeve gde volonteri imaju seks s više partnera u jednom danu i da ih seksualno zlostavljaju", dodao je.

Zbog svega navedenog UNHCR je apelovao da se ove optužbe čim pre istraže i da se kamp u Kaleu zatvori i zameni drugom lokacijom.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track