(VIDEO) RUPA OD 100 METARA PUNA RADIOAKTIVNE VODE: Preti masovno zagađenje na Floridi
Foto: Printscreen Youtube

Ekološka katastrofa

(VIDEO) RUPA OD 100 METARA PUNA RADIOAKTIVNE VODE: Preti masovno zagađenje na Floridi

Planeta -

Pre nekoliko nedelja na Floridi se otvorila ogromna, 13,5 metara široka i gotovo 100 metara duboka rupa na mestu gde se nalazi jedno od postrojenje fabrike Mozaik, proizvođača đubriva.

Ta je rupa progutala više od 800 miliona litara zagađene vode iz fabrike, zajedno sa radioaktivnim nusproduktom đubriva. Iako o tome mediji od početka nisu izveštavali, stanovnici u blizini jame opravdano su digli halabuku zbog realne mogućnosti da te otpadne vode dospeju do podzemnih voda iz kojih mnoge porodice preko privatnih bunara uzimaju pijaću vodu.

Zbog toga je prošli petak troje građana protiv fabrike podiglo tužbu pred Okružnim sudom u Midl distriktu na Floridi kojom momentalno traže sprovođenje redovnih testova vode u privatnim bunarima kako bi se utvrdila količina radioaktivnosti i potencijalno ustanovila odgovornost fabrike za prljanje vode.

Sva tri tužioca žive u blizini do 8 kilometara od rupe, piše The Wall Street Journal. Iz fabrike su objavili da već nadziru razvoj situacije i saniraju rupu.

Prema njihovoj izjavi, pitka voda u okolini nije zagađena, a građanima su ponudili i nezavisno i besplatno testiranje vode iz obližnjih bunara kako bi ih uverili da nije došlo do kontaminacije.

Mnogi aktivisti za zaštitu okoline nisu bili zadovoljni tim odgovorom jer smatraju da fabrika svojim operacijama ugrožava zdravlje ljudi u blizini, dok su iz Odelenja za zaštitu okoline Floride objavili da su u stalnom kontaktu s firmom i da na dnevnoj bazi dobijaju izveštaje o čitavoj situaciji.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track