Najnovije vesti

ON ZNA KO JE NOVI PREDSEDNIK SAD: Za 32 godine, nikada nije pogrešio! Evo ko je po njemu pobednik...
Foto: Fonet I AP

Uveren

ON ZNA KO JE NOVI PREDSEDNIK SAD: Za 32 godine, nikada nije pogrešio! Evo ko je po njemu pobednik...

Planeta

Niko nije siguran ko će pobediti 8. novembra na predsedničkim izborima u Americi, ali jedan čovek je poprilično uveren ko odlazi u Belu kuću.

To je profesor Alan Ličman koji je tačno predvideo sve rezultate izbora od 1984. godine.

 

Prema njegovim rečima pobeđuje Donald Tramp.

"Donald Tramp mi je ovu izbornu trku učinio najtežom od kad se bavim ovim, tačnije od 1984. godine. Nikada nismo imali kandidata kao što je Tramp. Do sada nismo videli kandidata koji je proveo ceo život bogateći se na račun drugih. Pazite, nismo imali do sada kandidata koji je pozvao stranu silu da se umeša u američke izbore. Nikada do sada nismo imali kandidata koji preti dizanjem brodova u vazduh brodova kojim nam se približe u Persijskom zalivu", kaže profesor Ličman.

 

Odgovorajaći na direktno pitanje koga vidi kao pobednika predsedničkih izbora u SAD Ličman kaže da predviđa pobedu Donaldu Trampu.

 

"Da se razumemo, kao što sam rekao pre 30 godina, predviđati ne znači i podržati. Moja predviđanja su bazirana na naučnim činjenicama. To ne znači automatski i podršku mene kao profesora ili univerziteta na kome radim", bio je kategoričan Ličman.

 

Izjednačeni pred debatu

 

Predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp će imati prvu televizijsku debatu u noći između ponedeljka i utorka po našem vremenu (3 časa ujutru), u koju ulaze sa gotovo izjednačenom podrškom u američkom biračkom telu, prenela je televizija CNN.

 

Istraživanje koje su zajednički sproveli Vašington post i televizija ABC pokazalo je da Klinton podržava 46, a Trampa 44 odsto ispitanika.

 

Pet odsto spremno je da glasa za predstavnika Libertarijanske partije Garija Džonsona, dok Džil Stajn iz partije Zelenih podržava samo jedan procenat građana SAD.

 

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ako se, međutim, u obzir uzme samo izjašnajvanje registrovanih birača, Klinton i Tramp su izjednačeni sa 41 procentom, Džonson ima sedam, a Stajn dva odsto.

 

Autori istraživanja ističu da podrška Trampu iz dana u dan raste, jer je Klinton početkom septembra imala prednost od pet, a početkom avgusta od osam procenata.

 

Identični rezultati dobijeni su i u Pensilvaniji, koja se smatra za ključnu državu na predsedničkim izborima, Klinton tu ima podršku 40 odsto biračkog tela, Tramp 38, Džonson osam, a Stajn tri procenta.

 

Pre samo osam dana Hilari Klinton je u Pensilvaniji imala prednost od osam procenata u odnosu na Trampa.

 

Istorijska debata

 

Prvo televizijsko sučeljavanje Hilari Klinton i Donalda Trumpa 26. septembra uće u istoriju iz više će razloga. Naime, po prvi put u televizijskoj debati predsedničkih kandidata učestvuje jedna žena.

 

Osim toga, u ovoj predizbornoj kampanji po prvi put su se našla dva najneomiljenija predsednička kandidata u istoriji.

 

"I za jedno i za drugo je mnogo toga na kocki", kaže Rid Galen, koji je kao savetnik učestvovao u predsedničkim kampanjama republikanaca Džordža Buša i Džona Mekejna.

 

S njim se slaže i Robert Šram, savetnik demokratskih predsedničkih kandidata Ala Gora i Džona Kerija: „Ovo sučeljavanje je odlučujuće."

 

S obzirom na to da ceo svet sa zabrinutošću gleda na Trampa, Šram procenjuje da će ova debata biti „globalno najgledaniji televizijski događaj od sletanja na Mesec".

 

(EPK/Washington Post/DW)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...