ON JE BIO PRAVI DŽEJMS BOND: O hrabrosti i neverovatnim misijama Dika Malabija priča ceo svet
Foto: Printscreen Fb

Inspiracija za film

ON JE BIO PRAVI DŽEJMS BOND: O hrabrosti i neverovatnim misijama Dika Malabija priča ceo svet

Planeta -

Britanski tajni agent Dik Malabi je, kako mnogi tvrde, bio inspiracija za priču o tajnom agentu 007 jer njegov pravi život neverovatno podseća na život poznatog filmskog karaktera

Dik Malabo se spustio padobranom u jezero Komo u Italiji usred Drugog svetskog rata. Nosio je odeću ispod ronilačkog odela, a tajne podatke je skrivao u pasti za zube. Učestvovao je u brojnim opasnim misijama.

O Malabiju su pisane brojne knjige, a smatra se da je život ovog tajnog agenta poslužio kao inspiracija za Džejmsa Bonda. Italijani su mu posthumno, u petak 23. septembra, odali počast za sve njegove zasluge na svečanosti u Toskani.

Dik je izabran za smrtonosnu misiju u Italiji jer je tečno pričao talijanski, a njegov zadatak je bio da osigura bezuslovnu predaju Italije u II svetskom ratu. Spustio se padobranom u jezero Komo u severnoj Italiji u avgustu 1943. godine kako bi se sastao s antifašističkim gerilcima, ali je uhapšen nedugo posle sletanja.

Zamalo su ga streljali zbog špijunaže

Kod njega su pronašli negative, kristal sakriven u četki za brijanje i tajne kodove u pasti za zube. Imao je sreće pa su u to vreme, slušajući Musolinijeve naredbe, tražili nekog koga bi predali kako bi bolje prošli u pregovorima. Tako je završio u avionu koji je vozio i novog italijanskog vođu i kralja Viktora Emanuela III.

Posle toga je uhvaćen još jednom, ovog puta od strane Sovjetskog Saveza kada se pokušao da se ušunja u fašistički kontrolisanu severnu Italiju iz Švajcarske. Ponovo mu je pretila egzekucija, ali je i ovog puta uspeo da se izvuče i omogući predaju 800.000 nemačkih vojnika u Italiji.

Đanluka Barnešči, koji je napisao knjigu o uzbudljivom životu ovog tajnog agenta, je o njemu rekao:

"On je bio pravi Džejms Bond. Njegove misije, kao i misije drugih agenata, inspirisale su autora Iana Fleminga. Kada se spuštao padobranom u Italiju nosio je sa sobom tajne kodove sakrivene u pastu za zube i kristal za radio. Bio je jako hrabar, a njegove misije su bile neverovatne. Malabi je bio prava osoba u pravo vreme, na dve ključne lokacije tokom rata. Oba puta kad je uhvaćen je lako mogao da bude pogubljen."

Malabi je umro u Veroni 1981. kada je imao 62 godine.

(Dejli mejl/ 24 sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track