DA LI JE SVET NA IVICI GLOBALNOG SUKOBA? Ministar odbrane SAD: Rusija zvecka nuklearnim oružjem!
Foto: Youtube

Trka u naoružanju

DA LI JE SVET NA IVICI GLOBALNOG SUKOBA? Ministar odbrane SAD: Rusija zvecka nuklearnim oružjem!

Planeta -

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je Rusiju za "zveckanje nuklearnim oružjem" i izrazio zabrinutost zbog namere Moskve da remontuje svoje sisteme atomskog oružja.

"To postavlja ozbiljno pitanje o posvećenosti njenih lidera strateškoj stabilnosti, njihovom poštovanju sporazuma protiv upotrebe nuklearnog oružja", rekao je Karter u vazduhoplpovnoj bazi Minot u Severnoj Dakoti, nedaleko od kanadske granice.

Rusija bi, prema njegovom mišljenju, možda htela da razmesti više nuklearnog oružja danas nego Sovjetski Savez tokom hladnog rata, prenosi AFP.

Razvoj oružja

Karter je dodao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti sa izgradnjom nove generacije nuklearnog oružja, što će koštati više od stotinu milijardi dolara.

Foto: AP
Foto: AP

On je ranije ove godine kazao kako Rusija, Kina, Severna Koreja, Iran. Islamska država predstavljaju pet najvećih vojnih izazova po Sjedinjene Američke Države.

On je to rekao tokom svedočenja na senatskom Odboru za oružane snage.

Iako svet još od Drugog svetskog rata bruji o atomskoj bombi niko ne zna kakav je pravi odnos snaga. Svet je krcat nuklearnim oružjem u kojem i dalje prednjače Rusija i Amerika, koje imaju dovoljno razornog oružja da unište svet nekoliko puta.

Amerika je 2010. godine u svom posedu imala oko 5.000 bombi, a procenjeno je da ih sada ima oko 2.000, što je drastično manje od 30.000, koliko ih je imala 60-ih godina, u jeku Hladnog rata. Slično situacija je i na istoku, sa Rusijom, koja trenutno poseduje oko 4.500 aktivnih i 7.000 rezervnih nuklearnih glava.

(EPK/Aljazeera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track