Najnovije vesti

ORBAN: Evropa bi već pala dosad da nije Mađarske
Foto: Reuters

Štite granicu

ORBAN: Evropa bi već pala dosad da nije Mađarske

Planeta

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi Evropa već pala dosad da Mađarska nije ispunila svoje obaveze po pitanju ilegalne migracije.

Orban je za list "Lokal" rekao da primenom striktinih mera zaštite granice prošle godine, Budimpešta nije "izmislila toplu vodu", već je jednostavno "uradila ono što se radi u trezvenijim delovima sveta od SAD do Izraela" - štitila Mađarsku a time i granice Evropske unije.

Govoreći o referendumu 2. oktobra o mandatnim kvotama za raspodelu migranata u Uniji, Orban je rekao da će se na njemu glasati o budućnosti Mađarske i Evrope, prenosi MTI.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mađarska je, kako je naveo, još uvek posvećena zajedničkoj evropskoj budućnosti, ali Evropskoj uniji je potrebna promena politike kako bismo mogli da "sačuvamo Evropu koju svi volimo i smatramo domom i za koju smo se već toliko žrtvovali".

Prema njegovom mišljenju, krajnje je problematično već i to što članice EU ne mogu da se dogovore o zajedničkoj polaznoj tački za upravljanje migrantskom krizom.

Evropski zvaničnici, Foto: AP
Evropski zvaničnici, Foto: AP

Orban je rekao da migranti koji su ilegalno ušli u Evropu treba da budu izmešteni izvan teritorije EU, ali je dodao da mnoge članice nisu dovoljno "hrabre" da to urade.

On je rekao da nekoliko zemalja misli da je bolje samo da "prihvate" ilegalnu migraciju zato što je Evropa uvek sve prevazilazila u prošlosti.

"Ali ovog puta je drugačije. Ili ćemo sačuvati našu domovinu i Evropu ili ćemo ih izgubiti", zaključio je Orban.

ORBAN I NJEGOVE IDEJE: Migrante treba deportovati na neko ostrvo

ORBAN: Ako migrantski talas ne zaustavimo, neće više biti Evrope

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...