ORBANOVO ORUŽJE PROTIV PRIHVATA MIGRANATA: Mađarska sutra na referendumu odlučuje o kvotama
Foto: Profimedia

Protive se raspodeli izbeglica

ORBANOVO ORUŽJE PROTIV PRIHVATA MIGRANATA: Mađarska sutra na referendumu odlučuje o kvotama

Planeta -

U Mađarskoj se sutra održava referendum o prihvatanju migranata kojim premijer te zemlje Viktor Orban želi da zvanično dobije podršku građana za protivljenje evropskom sporazumu o raspodeli tražilaca azila.

Pitanje postavljeno na referendumu je "da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta".

Registrovano je 8,27 miliona glasača, a cenzus je 50 odsto upisanih birača plus jedan. Očekuje se da će većina izašlih birača glasati protiv evropskog plana, na šta poziva Orban, mada ni izdaleka nije izvesno da će izaći dovoljan broj birača uprkos do sada nezabeleženom naporu vlasti da pozove građane preko bilborda, oglasa i ličnih pojavljivanja ministara i poslanika širom zemlje.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Rezultati referenduma nisu obavezujući i još nije jasno šta će vlada raditi u slučaju da referendum uspe i građani se izjasne protiv programa prihvata migranata, a ova tema je svakako značajna za prikupljanje političkih poena.

Tehnički troškovi referenduma, uključujući štampanje materijala i proizvodnju glasačkih kutija, iznose 4,9 milijardi forinti (17,8 miliona dolara), a vlada najavljuje da će nakon glasanja otkriti koliko je potrošila na bilborde i medijske kampanje, mada preliminarni podaci nagoveštavaju da je trošak dostigao najmanje 13 milijardi forinti (47,3 miliona dolara).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kroz Mađarsku je prošle godine pošlo 400.000 migranata na putu ka Zapadnoj Evropi, a mađarska oštra politika, koja je na meti kritika u Evropi jer uključuje ograde i proterivanja, dala je rezultat i smanjila priliv.

MAĐARSKI DRŽAVLJANI MOGU DA GLASAJU U BEOGRADU I SUBOTICI

Mađarski državljani koji žive u Srbiji mogu učestvovati na referendumu o obaveznim kvotama za migrante koji sutra organizuje ta država, a koverte sa glasačkim listićima mogu predati u ambasadi Mađarske u Beogradu i konzulatu u Subotici.

Od oko 150.000 srpskih državljana sa dvojnim mađarskim državljanstvom, više od 30.000 se prijavilo za izjašnjavanje u Srbiji u vezi sa referendumom, a koverte sa glasovima mogu predati do sutra.

ORBAN: Evropa bi već pala dosad da nije Mađarske

ORBAN: Granica prema Srbiji je hermetički zatvorena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track