Najnovije vesti

(VIDEO) IZA KULISA RATA U IRAKU: Pentagon platio za lažiranje snimka terorista
Foto: Profimedia

Razotkrivanje

(VIDEO) IZA KULISA RATA U IRAKU: Pentagon platio za lažiranje snimka terorista

Planeta

Ministarstvo odbrane SAD tokom rata u Iraku sarađivalo je sa britanskom pi-ar agencijom "Bel Potinger", koja se bavila negativnom propagandom aktivnosti Al Kaide, uključujući i širenje lažnih snimaka.

Prema podacima Zavoda za istraživačko novinarstvo, Pentagon je agenciji platio oko 540 miliona dolara za pokrivanje rata u Iraku u periodu od 2007. do 2011. godine, piše Dejli bist.

Urednik pi-ar kompanije Martin Vels izjavio je da je kompanija radila reklame koji predstavljaju Al Kaidu u negativnom svetlu, pravila lažne priče koje su se navodno prikazivale na arapskoj televiziji i emitovala lažne reklame koje promovišu aktivnosti Al Kaide. Osim toga, američka vojska podmetala je diskove sa lažnim snimcima Al Kaide tokom pretresa, a zatim pratila IP adrese onih koji su te diskove gledali. Diskovi su praćeni i u Iranu, Siriji, pa čak i u Americi.

Vels je rekao i da su radnici agencije sarađivali sa američkom vojskom i pripadnicima obaveštajne službe u Bagdadu. Kompanija je o svojim rezultatima izveštavala Pentagon, CIA i Savet za nacionalnu bezbednost SAD. Montažer koji je radio na pravljenju video-snimka rekao je da je taj rad "šokantan, da otvara oči i da menja život".

Ukupno je u agenciji radilo oko 300 ljudi, od kojih je većina državljana Velike Britanije i Iraka. Pentagon je potvrdio saradnju sa agencijom u okviru informativnih i psiholoških operacija SAD u Iraku i izjavio da su materijali koje je kompanija objavljivala bili "istiniti".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...