Policija rasturila gej paradu u Moskvi, 40 uhapšenih

Policija rasturila gej paradu u Moskvi, 40 uhapšenih

Planeta -
Pošto je policija rasturila protest, druga grupa gej aktivista pokušala je da organizuje novi protest na istom mestu, ali su organi reda ponovo reagovali i uhapsili 40 ljudi, među kojima i zastupnika prava homoseksualaca, Nikolaja Aleksejeva

MOSKVA - Gej aktivisti pokušali su da organizuju dva protesta u Moskvi, zahtevajući pravo da održe Paradu ponosa u ruskoj prestonici, ali su ih policija i pravoslavni vernici sprečili u tome, a epilog čitavog događaja je 40 uhapšenih.

Gej aktivisti najpre su se okupili ispred Skupštine grada, gde je došlo do nekoliko tuča, jer su njihovi protivnici, uglavnom pravoslavni vernici, pokušali da ometu skup, uzvikujući da je homoseksualnost greh.

Pošto je policija rasturila protest, druga grupa gej aktivista pokušala je da organizuje novi protest na istom mestu, ali su organi reda ponovo reagovali i uhapsili 40 ljudi, među kojima i uvaženog zastupnika prava homoseksualaca, Nikolaja Aleksejeva.

Većina uhapšenih su gej aktivisti, ali su se u policijskoj marici našli i neki pravoslavni vernici iz kontra tabora.

Aleksejev je ovog meseca bio prvi gej aktivista koji je osuđen prema novom zakonu u drugom po veličini ruskom gradu - Sankt Peterburgu, zbog širenja "gej propagande" među maloletnicima.

On je optužen pošto je na zgradi sanktpeterburške skupštine zalepio plakate na kojima je pisalo "homoseksualnost nije perverzija".

Osuđen je na globu od 5.000 rubalja (oko 170 dolara).

Homoseksualnost je prestala da bude krivično kažnjiva u Rusiji 1993, ali je u javnosti i dalje prisutno snažno anti-gej raspoloženje.

Borci za prava homoseksualaca dugo već bezuspešno pokušavaju da dobiju dozvolu od moskovskih vlasti za organizovanje Parade ponosa.

Bivši gradonačelnik Jurij Lužkov opisao je gej parade kao "satanske", dok je sadašnji prvi čovek grada, Sergej Sobjanjin rekao da ne odobrava okupljanja homoseksualaca jer bi ona mogla da povrede verska uverenja mnogih Rusa.

Borac za prava gejeva Galina Kaptur kritikovala je gradske vlasti jer homoseksualnost tretiraju kao zaraznu bolest.

"To bi bilo kao kada bi rekli da ako bi paradu organizovali levoruki ljudi, tada bi svi postali levoruki. To je pogrešno", poručila je Kaptur.

Jedan od protivnika gej parade, Dmitrij Carionov, koji se se danas obratio masi ispred transparenta na kome je pisalo "Moskva nije Sodoma", rekao je da neće dozvoliti "perverznjacima da navuku Božji gnev na grad".

"Želim da naša deca žive u zemlji u kojoj se greh, koji tako užasno izobličuje ljudsku prirodu, neće propovedati u školama", poručio je Carionov.

Ruski parlament razmatra da zakon protiv širenja gej propagande među maloletnicima, koji zasada važi samo u Sankt Peterburgu, proširi na celu zemlju, što će, prema rečima boraca za prava homoseksualaca, vlastima olakšati da zabranjuju njihova javna okupljanja.

http://www.youtube.com/watch?v=qk2TZafLhaQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track