TAJNE ŠIFRE RASISTA NA TVITERU I FEJSBUKU: Izmislili nov jezik da izbegnu cenzuru
Foto: Shutterstock

Prevarili sistem

TAJNE ŠIFRE RASISTA NA TVITERU I FEJSBUKU: Izmislili nov jezik da izbegnu cenzuru

Planeta -

Pristalice krajnje desnice koriste potpuno nov, šifrovan rečnik da ih ne bi prepoznali alati za filtriranje i uklanjanje jezika mržnje na društvenim mrežama.

Svoj poznati rasistički žargon i pogrdne termine zamenili su rečima kao što su Gugl, Skitlz i Skajp - nazivima velikih kompanija koje bi mogle da pretrpe itekako veliku štetu zbog ovoga.

Šifre treba da sakriju poruke mržnje od nadzora na društvenim mrežama, a pošto desničari koriste bezopasne reči iz svakodnevnog govora, gotovo je nemoguće izolovati iz i izdvojiti kao štetne i uvredljive.

Tako se reč "skitl" (jednina imenice "Skitz", brend slatkiša) koristi umesto reči "muslimani" i "Arapi".

Reč "gugl" nije klasična šifra, nego zamajavanje tog internet pretraživača. Naime, desničari su preuzeli tu reč od internetskog foruma 4chan, kojima je svojevremeno termin "Operacija Gugl" bio šifra za žargonski izraz "crnac", a to su radili da bi naterali poznati internet pretraživač da zabrani svoje ime.

Akcija je pokrenuta kao odgovor na Guglovo lansiranje alata Džigsou (Jigsaw), koji je trebalo da, uz pomoć veštačke inteligencije, zaustavi zlostavljanje na internetu. Korisnici su hteli da dokažu da je sistem lakše zavarati i naterati na lažne zaključke ako ga vode kompjuteri.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track