ODREDI SMRTI LIKVIDIRALI NA HILJADE LJUDI: Nismo mi ubice i manijaci, nego anđeli koje je Bog poslao
Foto: AP

Stravičan rat protiv kriminala na Filipinima

ODREDI SMRTI LIKVIDIRALI NA HILJADE LJUDI: Nismo mi ubice i manijaci, nego anđeli koje je Bog poslao

Planeta -

Više od 3.600 osoba je ubijeno na Filipinima od 1. jula ove godine, kada je Rodrigo Duterte postao predsednik i objavio rat drogi i kriminalu.

Za ova su ubistva delom su odgovorni tajni policijski timovi.

"Ne radi se o ubistvima iz zadovoljstva ili o tome da smo ubice manijaci. U igri je viši cilj. Mi smo ovde poput anđela koje je Bog poslao kako bismo očistili loše duše i poslali ih u nebo", rekao je jedan od filipinskih policajaca, objašnjavajući svoju ulogu u brojnim ubistvima u posljednja tri meseca.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takvoj su situaciji zasigurno pogodovale reči predsednika Dutertea koji je, citiravši Hitlera i Holokaust, rekao da bi sa zadovoljstvom poubijao tri miliona zavisnika.

Duterte je navodno već u svom prethodnom mandatu kao gradonačelnik grada Davao, naručio ubistva kriminalaca i svojih protivnika, a navodno se čak i lično "rešio" jednog zaposlenog u Ministarstvu pravosuđa.

Masovna ubistva zabrinula su i međunarodnu zajednicu: Ujedinjene nacije i američki predsednik Barak Obama,kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što su Hjuman rajts voč i Amnest internešnal, izdali su upozorenja o bezakonju i strahu koji su zahvatili Filipine.

Policajci u crnom ubijaju u toku noći

Jedan policijski službenik iz Manile ispričao je svoju priču. S novinarima se našao u bordelu, diskretno mesto gde kaže, niko ne može da ga čuje.

Ovaj policajac tvrdi da je deo jednog od deset novoformiranih tajnih policijskih timova, od kojih svaki broji 16 članova. Timovi su oformljeni kako bi pogubili niz ljudi s popisa: one osumnjičene za korišćenje i dilovanje droge, kao i ostale kriminalce. Ubistva se većinom događaju tokom noći, a policajci su obučeni u crno i imaju kapuljače preko glave.

Osumnjičene obično isteraju iz kuće i brzo, precizno i bez svedoka ih liše života. Tela ostave ispod mostova ili u obližnjem gradu, a detektivima kažu da ubistvo ne treba istraživati jer, kako kažu, silovatelji, dileri i narkomani ionako toga nisu vredni.

"Poslali bi nam fotografiju ili profil te osobe. Jedan ili dvojica policajaca iz tima odlazi na mesto, a mi onda radimo dodatne provere. Tim istražuje te pojedince kako bismo utvrdili da li se bave kriminalom, i onda delujemo u skladu s time. Vlada nam je tako naredila", kaže ovaj policijski službenik i dodaje da na taj način zapravo čine uslugu društvu.

Nije ga briga za kritike svetskih čelnika

Duterte se uoči inauguracije našalio da će nahraniti ribe u manilskom zalivu telima kriminalaca, a kontroverzni predsednik koristio je svaku priliku kako bi uvredio neke svetske čelnike kao što su američki predsednik Obama, UN-ovi zvaničnici, pa čak i novinari.

Zanimljivo, čini se da ima podršku javnosti – anketa provedena u julu pokazuje da ga podržava 91 posto stanovništva.

(Gardian/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track