POMAMA ZA HRANOM I GORIVOM U AMERICI: U strahu od uragana Metju prazne rafove i benzinske pumpe
Foto: Reuters, 25 1 2016

Panika

POMAMA ZA HRANOM I GORIVOM U AMERICI: U strahu od uragana Metju prazne rafove i benzinske pumpe

Planeta -

Prazne police u prodavnicama i dugački redovi na benzinskim pumpama postali su čest prizor na jugoistočnoj obali SAD, u trenutku kada se građani u primorskim mestima spremaju za evakuaciju zbog uragana Metju.

Meterolozi još nisu sigurni koliko će biti jak udar uragana kada stigne do SAD, ali Južna Karolina se sprema da evakuiše gotovo četvrtinu stanovništva dok su druge države aktivirale Nacionalnu gardu.

Stanovnici su počeli da prave zalihe, a na policama nekih samoposluga je već teško naći osnovne potrepštine kao što su hleb, mleko i baterije, prenosi En-Bi-Si njuz. Stejsi Kljan iz Delej biča na Floridi kaže da su u njenom komšiluku ispražnjene već tri prodavnice, a vesti o nestašicama stižu i iz drugih delova Floride i Čarlstona u Južnoj Karolini.

U Maunt Plezantu u Južnoj Karolini policija je zamolila stanovnike da ne zovu policiju zbog nestašica benzina, apelujući na strpljenje.

Na Floridi, u Džordžiji, Severnoj i Južnoj Karolini, proglašena je vanredna situacija zbog dolaska uragana kategorije 3 preko Kariba, koji će, kako se očekuje, udariti u obale SAD kasnije tokom nedelje.

Očekuje se da će uragan udariti obalu Južne Karoline u subotu, jačnom vetra od do 160 kilometara na sat.

Uragan je u Domininikanskoj Republici usmrtio četvoro ljudi i oštetio 200 kuća, a vlasti su evakuisale 800 ljudi, saopštili su zvaničnici. Prethodno je "Metju" na Haitiju odneo tri života

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track