(FOTO) RUSI FORMIRALI DIVIZIJU TEŠKIH BOMBARDERA: Patroliraće blizu položaja SAD u Tihom okeanu
Foto: REUTERS 9 Maj 2016

Pregrupisavanje

(FOTO) RUSI FORMIRALI DIVIZIJU TEŠKIH BOMBARDERA: Patroliraće blizu položaja SAD u Tihom okeanu

Planeta -

Na istoku Rusije formirana je nova Teška bombarderska vazduhoplovna divizija čiji će osnovni zadatak biti patroliranje iznad Tihog okeana u reonu Japana, Havajskih ostrva i ostrva Guam.

U okviru jedinice svoje mesto su našli strategijski raketonosci Tu-95MS i srednji dalekometni bombarderi Tu-22M3, piše Izvestija.

Stručnjaci smatraju da bi ovaj potez trebalo da pokaže SAD i zemljama regiona kakve su namere Rusije u ovom delu sveta. Neimenovani izvor iz vojske, koji je upoznat sa situacijom, rekao je za "Izvestiju" da je formiranje divizije završeno i da se ona sastoji od nekoliko eskadrila bombardera koji su stacionirani u Istočnom i Centralnom vojnom okrugu.

Tu-22M3, Foto AP
Tu-22M3, Foto AP

Dalekoistočna bombarderska divizija biće druga ovakva jedinica u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS). Prošle godine formirana je 22. divizija teških bombardera sa strategijskim raketonoscima Tu-160, Tu-95MS i bombarderima Tu-22M3 iz baza Mozdok, Engels i Šajkovka.

Do 2008. godine na Dalekom istoku nalazila se 182. divizija teških bombardera u čijem sastavu su se nalazila dva puka raketonosaca Tu-95MS i dva puka sa bombarderima Tu-22M3.

Tu-22M3 u akciji, Foto Reuters
Tu-22M3 u akciji, Foto Reuters

U sovjetsko doba glavni zadaci dalekoistočnih bombarderskih jedinica bilo je nanošenje udara po američkim bazama u Japanu, Havajskim ostrvima kao i na ostrvu Guam koja je bila glavna baza američke strateijske avijacije u Tihom okeanu.

Počevši od 2014. raketonosci Tu-95MS su se više puta pojavljivali u reonu japanskih ostrva a njihovo presretanje i praćenje vršili su lovački avioni Vazduhoplovnih snaga Japana i SAD.

Tu-95MS u preletu iznad Moskve, Foto AP
Tu-95MS u preletu iznad Moskve, Foto AP

Novembra 2015. posade Tu-95MS su se više puta približavali ostrvu Guam ne narušavajući vazdušni prostor SAD.

Vojni eksperti smatraju da je ovo logičan potez s obzirom na potrebe Rusije da zaštiti svoje granice i interese u ovom delu sveta.

(Tangosix.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track