OBEĆALI IM AMERIČKI SAN, A PRUŽILI IM PAKAO: Terali ih na plastične operacije i prisiljavali na seks
Foto: Profimedia

Zaustavljen lanac trgovine ljudima

OBEĆALI IM AMERIČKI SAN, A PRUŽILI IM PAKAO: Terali ih na plastične operacije i prisiljavali na seks

Planeta -

Istraga velikog međunarodnog prstena krijumčarenja ljudima u kojem je učestvovao FBI, a koja je trajala dve godine, dovela je do brojnih hapšenja na području SAD, ali i u drugim zemljama sveta.

Pre dve godine započela je velika istraga koja je za cilj imala otkrivanje velike međunarodne hobotnice krijumčarenja ljudi, mahom siromašnih žena s područja Azije koje ne govore engleski, a čiji se američki san pretvorio u pravi pakao.

Američke vlasti već su najavile 17 optužnica širom SAD protiv uhapšnih pripadnika ove međunarodne organizacije trgovine robljem. Četiri optuženika još uvek su na slobodi, navodi se u saopštenju američke kancelarije za migracije i carinske poslove (ICE).

Istraga je otkrila kako je u ovu aferu bilo uključeno više stotina žena iz Bankoka i Tajlanda, koje su držane u SAD kao seksualne robinje.

"Krijumčari bi im obećali kako će im pomoći da ostvare američki san, a onda bi im, kada bi ih doveli na područje SAD, uzeli dokumente, zatvorili i iskorištavali, prisiljavali na seks", dodao je Luger.

Stvorili im velike dugove

Trgovci robljem ciljali su manje obrazovane žene koje ne govore engleski jezik. Pre odlaska u Ameriku mnoge žene bile su primorane da odu pod nož i podvrgnu se plastičnim operacijama kako bi izgledale atraktivnije za život i rad u SAD.

Pre odlaska, zbog troškova operacija, neke od žena našle su se u dogovima većim od 60.000 američkih dolara.Organizatori ove međunarodne organizacije krijumčara nabavljali su lažne dokumente i lažne vize, a kako žene ne bi stvarale prevelike probleme, izvlačili su brojne informacije o njihovim porodicama i ucjenjivali ih. Mnoge su zbog velikih dugova i pretnjama porodici pristale na seksualne odnose s nepoznatim muškarcima.

Uključeni vlasnici bordela

Po dolasku na područje SAD žene su bile smeštene u nekoliko bordela u kojima postoji nadređena osoba koja je preuzela brigu o ženama, pravila im raspored i uzimala novac od klijenata. Prilikom ulaska u bordel žene su morale da predaju svu svoju imovinu koju su nosile sa sobom šefu ili šefici bordela koji su potom stvari vraćali krijumčarima ne bi li namirili troškove.

Među uhapšenima su vlasnici bordela, kao i njihovi "pomagači" zaduženi za pranje novca i oni koji su devojke prevozili širom SAD.

Iako je veliki broj onih koji su učestvovali u ovom krijumčarenju još uvek na slobodi.

(RT/ net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track