NOĆNA MORA VAŠINGTONA: Rusija razmišlja da vrati vojne baze na Kubi
Foto: Youtube/Printscreen

Povratak u komšiluk Amerike

NOĆNA MORA VAŠINGTONA: Rusija razmišlja da vrati vojne baze na Kubi

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije razmatra pitanja povratka na Kubu i Vijetnam, gde su se ranije nalazile sovjetske (ruske) vojne baze, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Nikolaj Pankov.

"Trenutno radimo na tome", rekao je Pankov ne ulazeći u detalje.

Ministarstvo trenutno preispituje odluke koje su dovele do zatvaranja tih baza u prošlosti, istakao je zamenik ministra. Sovjetske (ruske) vojne baze nalazile su se na Kubi i Vijetnamu do 2002. godine. U Lurdesu nedaleko od Havane se nalazio radio-elektronski obaveštajni centar, a u Vijetnamu mornarička baza.

VLADIMIR PUTIN: Ne obnavljam špijunsku bazu na Kubi, odlično radimo i bez nje

Zbog nedavnih promena u međunarodnoj situaciji i međunarodnoj bezbednosti, države su prinuđene da u skladu sa svojim nacionalnim interesima preduzmu potrebne mere, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje o mogućem raspoređivanju ruskih vojnih baza na Kubi i Vijetnamu.

"Međunarodna situacija nije statična, ona je prilično dinamična. Možete videti da su u poslednje dve godine u međunarodnim odnosima i u režim međunarodne bezbednosti uvedene značajne korekcije, tako da sve zemlje u skladu sa svojim nacionalnim interesima vrednuju ove promene i preduzimaju određene mere onako kako smatraju da je potrebno", Peskov rekao je novinarima.

Istovremeno je on sam uputio pitanje o prisustvu ruskih trupa na Kubi i u Vijetnamu Ministarstvu odbrane.

"Konkretno, što se tiče tih vojnih baza, bolje je da pitate Ministarstvo odbrane", naglasio je Peskov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track