Upad prekinuo svedočenje: Bleru, ti si ratni zločinac!

Incident

Upad prekinuo svedočenje: Bleru, ti si ratni zločinac!

Planeta -
Bivši britanski premijer, inače kum jednog Mardokovog deteta, svedoči o medijskom magnatu u vezi s prisluškivanjem u čijem je središtu ugašeni tabloid Njuz ov d vorld

LONDON - Bivši britanski premijer Toni Bler započeo je svedočenje pred komisijom koja istražuje povezanost medija i vlasti u okviru afere prisluškivanja u čijem središtu je ugašeni tabloid Njuz ov d vorld (News of the World), medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Međutim, svedočenje je prekinuo muškarac koji je upao u prostoriju i bivšem britanskom premijeru doviknuo da je ratni zločinac i da treba da bude uhapšen za ratne zločine.

Britanski tabloid Dejli mejl navodi da je najverovatnije reč o filmskom reditelju i vateranu rata u Iraku Dejvidu Loliju-Vejklinu koji je u sudnicu ušao kroz prolaz kojim ulaze samo sudije.

Bler će članovima komisije pričati o prirodi veza svoje tadašnje vlade s Mardokovom medijskom kompanijom "Njuz korp". Bler je prvi od nekoliko visokih britanskih zvaničnika koji će se ove sedmice pojaviti pred komisijom, uključujući i ministra za kulturu Džeremija Hanta, koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku zbog afere prisluškivanja.

Komisija Livison je prošlog meseca objavila mejlove otkrivajući da je Hantova kancelarija odavala informacije Njuz korporaciji oko njegove ponude da stekne punu kontrolu nad satelitskom televizijom Bi-skaj-Bi (BskyB).

Tvrdnje o "paktu" između Blera, koji se nalazio na čelu britanske vlade od 1997. do 2007, i Mardoka prethodno su odbačene tokom istrage koju je vodio lord Mendelson.Bler (59) je, inače, kum jednog Mardokovog deteta, dok je najprodavaniji britanski list San (u vlasništvu Mardoka) podržavao Blera tri puta na izborima. Za bliskiji odnos Blera i Mardoka javnost je saznala 1995. godine kad je Bler putovao u Australiji kako bi se obratio direktorima Njuz korporacije.

Komisija lorda Mendelsona je u maju došla do zaključka da je moguće da je Bler sa Mardokom imao bliži odnos nego što je "razumno", ali je odbacila optužbe o postojanju pakta kojim bi Bler obezbedio Mardoku pogodnosti u poslovanju, a zauzvrat svojoj partiji obezbedio podršku Mardokovih novina. U aprilu je i Blerov bivši savetnik za medije Alister Kempbel odbacio optužbe da je njegov šef sa Mardokom uoči opštih izbora 1997. godine sklopio nekakav tajni dogovor. On je, takođe, ocenio kao "kompletnom glupošću" tvrdnje da Bler bez podrške Mardokovog Sana ne bi imao pristanak javnosti za učešće Britanije u ratu u Iraku 2003. godine.

Mardok (81), poreklom iz Australije, bio je primoran da u julu zatvori News of the World zbog otkrića da su novinari tog tabloida "hakovali" telefone javnih ličnosti.

Bler: Bliska veza političara i medija neizbežnaBler je izjavio pred komisijom koja istražuje povezanost medija i vlasti u okviru afere prisluškivanja da je bliska povezanost između političara i medija "neminovna".

"To je oduvek bio i biće slučaj", rekao je Bler članovima komisije koja istražuje aferu prisluškivanja u čijem središtu je ugašeni tabloid Njuz ov d vorld (News of the World), medijskog magnata Ruperta Mardoka.

On je ocenio da je najbolje novinarstvo u Britaniji ujedno i najbolje na svetu. On je naveo da su Dejli mejl i list San najvažniji listovi u Britaniji, ocenivši da je njegova vlada donela više odluka protiv nego u ime Mardokovih interesa.

http://www.youtube.com/watch?v=_PzcTyM3bWA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track