VLADA MOLI JAPANCE: Ljudi, prestanite da radite do smrti, istrebiće se nacija!
Foto: Printscreen YouTube

Nacija radoholičara

VLADA MOLI JAPANCE: Ljudi, prestanite da radite do smrti, istrebiće se nacija!

Planeta -

Premijer Šinzo Abe i njegova vlada odlučili su da se bore protiv tradicije samopregornog rada pošto je studija pokazala da je petina Japanaca u opasnosti da umre od previše posla.

Izgaranje na poslu je toliko u tradiciji Japana da japanski jezik jedini na svetu ima i reč za tu pojavu: karoši.

Samoubilačka posvećenost poslu, koja se u Japanu vekovima smatra vrlinom, sada je poprimila takve razmere da je vlada premijer Šinza Abea objavila belu knjigu sa statističkim podacima o broju radnika koji umiru zbog previše posla.

Premijer Šinzo Abe i njegova vlada mole Japance da ne budu radoholičari (Foto: Fonet/AP)
Premijer Šinzo Abe i njegova vlada mole Japance da ne budu radoholičari (Foto: Fonet/AP)

Agencija Kjodo javila je da je 23 odsto japanskih kompanija potvrdilo da njihovi radnici mesečno nakupe 80 i više prekovremenih sati - čak do neverovatnih 300, i to ne prekovremenog rada po opšteprihvaćenim merilima, nego onog posle kog drastično raste opasnost od smrti. Dalje, 2.159 ljudi izvršilo je samoubistvo zbog previše posla tokom protekle poreske godine (od 31. marta jedne do 31. marta druge godine), a 93 je pokušalo da se ubije. Pritom, veruje se da su stvarne brojke mnogo veće od ovih zvaničnih.

Hronična iscrpljenost, moždani i srčani udari od stresa i niz drugih bolesti izazvanih preteranim radom odnose toliko života u Japanu da je vlada odlučila da stane u kraj toj pojavi. Na ovaj problem ukazuje se još od osamdesetih godina prošlog veka. ali njegove razmere postale su čudovišne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track