Najnovije vesti

BAJER OBEĆAO: Nećemo uvoditi GMO u Evropu kad se spojimo sa Monsantom
Foto: Rojters

BAJER OBEĆAO: Nećemo uvoditi GMO u Evropu kad se spojimo sa Monsantom

Planeta

BERLIN - Nemački hemijski gigant "Bajer" saopštio je danas da neće uvoditi genetski modifikovana semena u Evropu po preuzimanju američkog proizvođača GMO semena i pesticida "Monsanta".

"Ne preuzimamo 'Monsanto' kako bismo otvorili GMO postrojenja u Evropi. Pojedini misle da bi to nama lakše pošlo za rukom nego 'Monsantu', s obzirom na reputaciju koju uživamo, ali to nije naš plan", izjavio je generalni direktor "Bajera" Verner Bauman za nemački list Zidojče cajtung.

"Ukoliko politika i društvo u Evropi ne žele genetski modifikovana semena, mi to prihvatamo, čak i ako se suštinski ne slažemo", dodao je on. Bauman je ukazao na primer Severne i Južne Amerike, navodeći da je "pre 20 godina, kada je sve to bilo novo i kada nismo imali iskustva, bilo opravdanih razloga za skepticizam".

"Monsantova" GMO soja (Foto: Reuters)
"Monsantova" GMO soja (Foto: Reuters)

"Stvari su danas drugačije. Nema dokaza da ove tehnologije prouzrokuju ekološke rizike ili da nisu bezbedne", naveo je on, izrazivši istvoremeno uverenje da će američki i evropski regulatori odobriti spajanje kompanija.

"Bajerovo" planirano preuzimanje američke kompanije, u vrednosti od 58,8 milijardi evra, najveća je ikada akvizicija od strane jedne nemačke kompanije.Grupe za zaštitu životne sredine i pojedini poljoprivrednici su međutim obećali da će blokirati spajanje dve kompanije, pošto su u septembru potpisale ugovor.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...