ČEKA SE ODGOVOR BAGDADA! Erdogan premijeru Iraka: Mi idemo na Mosul! A ti treba da znas svoje mesto!
Foto: Beta Ap

Zatezanje odnosa

ČEKA SE ODGOVOR BAGDADA! Erdogan premijeru Iraka: Mi idemo na Mosul! A ti treba da znas svoje mesto!

Planeta -

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je danas da je Turska, uprkos protivljenju Iraka, odlučna da uzme učešće u eventualnoj operaciji osvajanja iračkog grada Mosula, koji kontroliše IS, a iračkom premijeru poručio da "treba da zna svoje mesto".

Tursko-irački odnosi postali su zategnuti pošto je Ankara krajem prošle godine na sever Iraka poslala snage za obuku lokalnih boraca, što Bagdad smatra kršenjem svog suvereniteta.

Irak je više puta tražio povlačenje Turske, što Ankara ignoriše.

Erdogan je naveo da se turske snage neće povući iz baze kod Mosulam rekavši da turska vojska ne prima naređenja iz Bagdada, prenosi AP.

Turska obučava borce za borbu protiv džihadista kako bi pomogli u ponovnom osvajanju Mosula koji je pod kontrolom Islamske drzazve.

Tenzije između Ankare i Bagdada eskalirale su ponovo prošle nedelje zbog prisustva turskih vojnika na severu Iraka i upozorenja Ankare da bi u Mosulu mogli da izbiju sektaški sukobi ako taj većinski sunitski region bude stavljen pod kontrolu šiitske miliciije.

Erdogan je iračkom premijeru Hajdaru al Abadiju poručio da "treba da zna svoje mesto" i da njegova "vika nema značaj za Tursku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track