MOSKVA ODGOVARA BRITANCIMA NA OPTUŽBE: To je oluja u čaši blatnjave londonske vode
Foto: Reuters

Navodi predstavljaju "rusofobičnu histeriju"

MOSKVA ODGOVARA BRITANCIMA NA OPTUŽBE: To je oluja u čaši blatnjave londonske vode

Planeta -

Optužbe britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona o navodnom ruskom napadu na humanitarni konvoj u Siriji predstavljaju "rusofobičnu histeriju", koju je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane nazvao "olujom u čaši blatnjave londonske vode".

"Nije bilo ruskih aviona u oblasti gde se konvoj kretao za Alepo. To je činjenica. I svi ti navodni dokazi neće vredeti ni penija ako bi neko njima stvarno imao pristup", rekao je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

"Gospodine Džonsone, da li biste onda otvorili pristup i pokazali te fotografije nekom drugom", dodao je ruski general.

Igor Konašenkov, Foto: Profimedia
Igor Konašenkov, Foto: Profimedia

Džonson je juče tvrdio da postoje dokazi da je Rusija odgovorna za taj napad, podsetio je Rojters. On je dodao da s obzirom na to da snage Bašara al Asada nisu sposobne da u tami izvedu napade, svi dokazi pokazuju da je to bila Rusija.

Konašenkov je naveo i da rusko Ministarstvo odbrane ima precizne podatke o tome kako je konvoj napadnut i da zna zašto "kolege iz SAD žele da ovaj problem ispari". Džonson je pozvao i na antiratni protest ispred zgrade ambasade Rusije u Londonu zbog bombardovanja Alepa u Siriji.

"Sigurno bih voleo da vidim demonstracije ispred ruske ambasade", rekao je Džonson tokom rasprave o bombardovanju Alepa u britanskom parlamentu.

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da su takve izjave britanskog šefa diplomatije izazvale osećanje stida u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

Marija Zaharova, Foto: Profimedia
Marija Zaharova, Foto: Profimedia

"Očigledno je da je Boris Džonson sa reči prešao na dela i primenio oružje kojim je pretio - stid. Zaista ga se stidimo", rekla je Marija Zaharov.

Konvoj UN koji je prevozio humanitarnu pomoć pogođen je 19. septembra. U napadu je od 31 kamiona uništeno 18, a najmanje 21 osoba je poginula.

Zapad je optužio Rusiju i Siriju za napad, dok je Moskva zatražila istragu.Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da raspolaže podacima da je američki dron bio u blizini mesta napada.

KONAŠENKOV ODGOVORIO NA PROZIVKE: Gde je Britanija bila kada je Islamska država osvajala Siriju

(VIDEO) RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO SNIMAK: Ovako je napadnut konvoj UN u Alepu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track