BIVŠI ŠEF MI6 UPOZORAVA NA VELIKI SVETSKI SUKOB: Krećemo se u eri koja je opasnija od Hladnog rata
Foto: AP 26 2 2015

Ozbiljna analiza

BIVŠI ŠEF MI6 UPOZORAVA NA VELIKI SVETSKI SUKOB: Krećemo se u eri koja je opasnija od Hladnog rata

Planeta -

Bivši šef britanske obaveštajne službe MI6 Džon Sojers upozorio je da se svet kreće u eri potencijalno opasnijoj od Hladnog rata.

U intervjuu za BBC Radio 4, Džon Sojers tvrdi da zapadne sile nemaju zajedničku strategiju za međunarodne odnose sa Rusijom i nisu uspele da prepoznaju promene u ravnoteži moći. Upozorenje dolazi u trenutku povećane pažnje zbog situacije u Alepu, gde Rusija podržava vazdušne napade sirijskog režima na istoku grada.

"Krećemo se u eri koja je opasna, ako ne i opasnija od hladnog rata, jer nemamo taj fokus na strateški odnos između Moskve i Vašingtona. Ne tretiramo Rusiju i Kinu kao velike sile koje mogu da nam izazovu veliku štetu. Ono što stvarno treba da izbegavamo je kretanje putem koji vodi do direktnog sukoba", izjavio je on.

Bivši načelnik MI6 kaže da je neuspeh britanskog bombardovanja Asadove vlade 2013. doveo do vakuma koji je ispunjen sa Rusijom.

"Napustili smo pozornicu, a onda su Rusi ušli tamo", rekao je Sojers.

Neki konzervativni poslanici pozivaju Britaniju i Ameriku da naprave zone zabranenje za letove nad Sirijom, ali Sojers je odbacio ove pozive, rekavši da je to možda bilo realno pre nekoliko godina, ali sada ne dolazi u obzir jer je opasno može da eskalira situaciju.

"Ne možete imati snage NATO ili američke snage u istom pozorištu sa ruskim snagama bez rizika direktnog sukoba između njih", rekao je Sojers.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja