Rusija optužila američkog ambasadora u Moskvi
Foto: REUTERS

Rusija optužila američkog ambasadora u Moskvi

Planeta -
Rusko Ministarstvo takođe je optužilo Mekfola da je namerno izvrtao rusku poziciju prema iranskom nuklearnom programu

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije oštro je danas kritikovalo američkog ambasadora u Moskvi Majkla Mekfola zbog stavova o Rusiji koje je izneo na jednom skupu sa studentima. Mekfol je na tom skupu rekao da je Rusija ponudila novac Kirgiziji ukoliko ta država donese odluku da zatvori američku bazu na svojoj teritoriji.

Rusko Ministarstvo takođe je optužilo Mekfola da je namerno izvrtao rusku poziciju prema iranskom nuklearnom programu."To nije prvi put da izjave i ponašanje gospodina Mekfola izazivaju zabunu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Agencija AP pokušala je preko Tvitera da dobije komentar od ambasadora Mekfola. On je izbegao direktno da odgovori na kritike Moskve, ali je rekao "da još uvek uči veštinu diplomatskog obraćanja".

Ruska državna televizija takođe je oštro napala Mekfola, optužujući ga da je podržao rusku opoziciju. Mekfol je inače bivši profesor Stanford univerziteta. Smatra se da je jedan od vodećih stručnjaka za rusko-američke odnose. Odigrao je ključnu ulogu u administraciji Baraka Obama u jačanju odnosa Moskve i Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja