GINUĆE SE ZA SVAKU STOPU! Uskoro kreće bitka nad bitkama! Sve strane spremne na krvav obračun!
Foto: AP 25 Avgust

Moguća humanitarna katastrofa

GINUĆE SE ZA SVAKU STOPU! Uskoro kreće bitka nad bitkama! Sve strane spremne na krvav obračun!

Planeta -

Snage, koje je obučavala turska vojska na severu Iraka, učestvovaće u planiranoj operaciji protiv Islamske države u Mosulu, javili su danas turski mediji. Agencija Anadolija je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, navela da će ta operacija najverovatnije biti pokrenuta za nekoliko dana, ako "ne dođe do nekog nepredviđenog razvoja događaja".

Portparol turskog predsednika Redžep Tajip Erdogan je juče upozorio da bi greška bilo koje vrste tokom te operacije mogla da rezultira stotinama hiljada izbeglica.Mosul, grad sa 1,5 miliona ljudi, u samom je "srcu" samoproklamovanog kalifata Islamske države od 2014. godine, navela je agencija Rojters, dodajući da se napad na taj grad očekuje ovog meseca.

BITKA NAD BITKAMA

Dok se iračka vojska uz blagoslov SAD priprema za operaciju oslobađanja Mosula, teroristi Islamske države, koji drže taj drugi najveći irački grad od leta 2014. godine, pripremaju se za grčevit otpor, postavljajući mine iznenađenja po putevima, pripremajući automobile bombe i kopajući mrežu tunela.

Stanovnici javljaju, prema iračkim i američkim zvaničnicima, da su ključna područja grada blokirana betonskim zidovima i da su teroristi ID iskopali jarak dubok dva metra koji planiraju da ispune zapaljenom naftom kako bi otežali oslobađanje grada koje bi moglo da započne krajem oktobra.

Teroristi briju brade kako bi se lakše uklopili među stanovnike Mosula i stalno menjaju lokaciju svog stožera. Jedan stanovnik rekao je za novinsku agenciju Rojters da teroristi regrutuju 8-godišnju decu i naoružavaju ih pištoljima i noževima pa ih šalju da špijuniraju stanovništvo, pa čak i da regrutuju drugu decu.

Humanitarne agencije upozorile su da nisu spremne da pruže pomoć za 700.000 ljudi, koliko se očekuje da bi moglo da pobegne iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe za grad.

TURSKA U SPORU SA IRAKOM

Turska je u sporu sa Irakom oko toga ko bi trebalo da učestvuje u napadu na Mosul. Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je nedavno da je Turska, uprkos protivljenju Iraka, odlučna da uzme učešće u eventualnoj operaciji osvajanja iračkog grada Mosula, koji kontroliše IS, a iračkom premijeru poručio da "treba da zna svoje mesto".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Tursko-irački odnosi postali su zategnuti pošto je Ankara krajem prošle godine na sever Iraka poslala snage za obuku lokalnih boraca, što Bagdad smatra kršenjem svog suvereniteta.

Irak je više puta tražio povlačenje Turske, što Ankara ignoriše.

Erdogan je naveo da se turske snage neće povući iz baze kod Mosulam rekavši da turska vojska ne prima naređenja iz Bagdada, prenosi AP.

OBAVEŠTAJNE SLUŽBE UMEŠALE PRSTE?

Američke i saudijske specijalne službe dogovorile su se da borcima islamske države daju mogućnost da bezbedno izađu iz iračkog Mosula pre početka juriša snaga međunarodne koalicije, pri čemu se pretpostavlja da će nekoliko hiljada njih biti prebačeno na istok Sirije, saopštio je vojno-diplomatski izvor u Moskvi.

Prema njegovim rečima, deo boraca Islamske države biće prebačen u Siriju radi ofanzive na Palmiru i Dejr el Zor, koji su pod kontrolom sirijskih vladinih snaga.

Foto: Profimedia, ilustracija
Foto: Profimedia, ilustracija

Sagovornik RIA Novosti je rekao da je američki predsednik Barak Obama već doneo odluku o sprovođenju operacije za oslobođenje Mosula u oktobru.

"Tokom pripreme za sprovođenje operacije u Mosulu specijalne službe SAD i Saudijske Arabije postigle su dogovor da pre početka juriša svim borcima predlože bezbednu maršrutu za izlazak iz grada zajedno s porodicama. A tokom samog juriša avijacija koalicije će napadati samo s borcima prethodno usaglašena, izdvojena i napuštena zdanja u gradu“, rekao je sagovornik agencije.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track