Požar u sedištu predsedničkog kandidata Šafika
Foto: Rojters

Egipat

Požar u sedištu predsedničkog kandidata Šafika

Planeta -
Šafik je bio poslednji premijer u vladi svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, a njegov uspeh na izborima razbesneo je pojedine Egipćane koji ga smatraju simbolom nekadašnje vlasti

KAIRO - Nakon što je egipatska izborna komisija potvrdila da će se u drugom krugu predsedničkih izbora naći kandidat islamističke stranke Muslimanska braća Mohamed Mursi i bivši premijer Ahmed Šafik, grupa Egipćana podmetnula je požar u izbornom štabu Šafika u Kairu, javila je egipatska televizija.

U požaru nije bilo povređenih, javila je privatna televizija Al-Hajat koja je emitovala snimke vatre u izbornom štabu Šafika u kairskoj četvrti Doki.

Šafik je, kako podseća Rojters, bio poslednji premijer u vladi svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, a njegov uspeh na izborima razbesneo je pojedine Egipćane koji ga smatraju simbolom nekadašnje vlasti, navela je britanska agencija.

Predsednik izborne komisije Faruk Sultan saopštio je da u prvom krugu održanom prošle sedmice nijedan od 13 kandidata nije osvojio potrebnu većinu glasova i da će se u skladu sa izbornim zakonom Mursi i Šafik nadmetati u drugom krugu 16. i 17. juna.

Prema zvaničnim podacima, odziv u prvom krugu izbora bio je 46 odsto od ukupno 50 miliona birača.

Ovo su prvi izbori za predsednika Egipta otkako je sa vlasti prošlog februara svrgnut Hosni Mubarak nakon masovnih protesta, a vojne vlasti koje od tada upravljaju državom, obećale su da će civilna vlast biti uspostavljena do kraja juna.

U međuvremenu, dvojica predsedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi krug, četvrtoplasirani umereni islamista Abdel Monejm Abul Fotuh, i na petom mestu bivši šef diplomatije Amr Musa, odbili su da stanu iza bilo koga od dvojice kandidata koji idu u drugi krug izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track