SAD PODIGLE NIVO OPASNOSTI OD NUKLEARNOG NAPADA?! Moskva pozvala građane da pripreme gas maske!
Foto: Profimedia

Britanska štampa izveštava

SAD PODIGLE NIVO OPASNOSTI OD NUKLEARNOG NAPADA?! Moskva pozvala građane da pripreme gas maske!

Planeta -

Približava li se SAD nuklearnom ratu s Rusijom? Pitate li teoretičare zavere, ta katastrofa je pred vratima. Za takvo gledište kriv je DEFCON, sistem uzbunjivanja Američke vojske koji analizira trenutnu opasnost od nuklearnog rata.

Iako se službeno navodi kako je trenutno na nivou 5, što predstavlja najnižu opasnost od nuklearnog napada, neki tvrde da je DEFCON trenutno podignut na nivo 3 što znači da je Amerika u stanju da svoje trupe mobiliše za svega 15 minuta.

Britanski tabloidi "podrgevaju" atmosferu

Tu uznemirujuću informaciju objavila je stranica DEFCON warning system koja pojašnjava da trenutno nema direktnih pretnji Americi, ali i ističe kako je situacija nestabilna i može se preko noći promeniti.

Navodi se i da su odnosi SAD i Rusije oko interesa u Siriji svet dovele na ivicu novog Hladnog rata.

U celu priču uključili su se i britanski tabloidi koji su izveštavali da je Putin pozvao sve Rusa da se "vrate u domovinu i pripreme za rat", i time samo dolili ulje na vatru. Nepunih nedelju dana nakon toga, u zapadnim medijima pojavila su se informacije o tome da je Rusija naredila proveru svih atomskih skloništa u zemlji i građanima savetovala da pripreme gas maske.

Putin blefira, to je sve zbog Sirije

ABC Njuz javlja da je Rusija krajem prošle nedelje dopremila nuklearne rakete u Kaliningrad, rusku enklavu između Poljske i Litanije čime su u domet njihovog oružja došle evropske prestonice.

I dok neki potezi Rusije izazivaju paniku u svetu, stvar umiruju analitičari.

Oni smatraju da je tu reč o Putinovim taktičkim potezima kojima Ameriku želi da odvrati od vazdušnih napada na Asadove snage u Siriji kojima je Rusija već duže vreme glavni saveznik u borbi protiv pobunjenika.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track