NIJE LOŠE ZNATI: Ovo su 10 najsigurnijih mesta na planeti u slučaju NUKLEARNOG RATA
Foto: Profimedia

U slučaju opasnosti

NIJE LOŠE ZNATI: Ovo su 10 najsigurnijih mesta na planeti u slučaju NUKLEARNOG RATA

Planeta -

Treći svetski rat mogao bi da se dogodi bilo kada. Napetost među nuklearnim silama raste i jedino je pitanje hoće li na čelo jedne od najmoćnijih država doći neko dovoljno lud da baci prvu bombu.

Ukoliko do njega dođe, ne bi vam trebalo biti svejedno gde se nalazite. Neka mesta na svetu znatno su sigurnija od drugih i pružaju mnogo bolje izglede za vaše preživljavanje. Ovo je lista devet najsigurnijih mesta u slučaju Trećeg svetskog rata.

1. IslandVerovatno najsigurnija lokacija na listi, Island je stotinama kilometara daleko od bilo koje potencijalne mete u nuklearnom ratu. Vrlo verovatno ne bi bio pogođen nijednim projektilom, niti bi do njega doprla radijacija od pogođenih gradova u Evropi ili Severnoj Americi.

Rejkjavik, Foto: Reuters
Rejkjavik, Foto: Reuters

Island ima još dve velike prednosti. Prvo, to je ribarska nacija, koja ne bi ostala bez izvora hrane u slučaju globalnog rata. Drugo, radi se o zemlji s značajnim izvorima geotermalne energije, koja ne zavisi od Sunčeve svetlosti, pa ne bi bila značajno pogođena nuklearnom zimom koja bi usledila.

2. Ostrvo Luis

Ostrvo Luis, Foto: Profimedia
Ostrvo Luis, Foto: Profimedia

Škotsko ostrvo Luis je zajednica tri sata plovidbe daleko od kopnenog dela škotske. Radi se o ugodnom mestu za život koje ne privlači pažnju velikih sila.

3. Antarktik

Iako je tokom cele godine prohladno, preživljavanje je moguće ukoliko posedujete potrebne veštine. Najveća prednost je što će ga sve sile koje učestvuju u ratu gotovo sigurno ignorisati.

4. Kanzas Siti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najbolje mesto u slučaju nuklearnog rata. Grad je okružen plodnim oranicama koje je lako braniti od potencijalnih napadača.

5. Jukon

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedna od najudaljenijih kanadskih provincija, nalazi se daleko od svih potencijalnih meta. Dodatna prednost je što se radi o lokaciji punoj rudnih bogatstava i divljači, što bi moglo da osigura hranu i prirodne resurse za ponovno pokretanje civilizacije.

6. Kejptaun

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najbogatiji grad Južnoafričke republike ima sve prednosti tipične urbane sredine, dok istovremeno ne predstavlja stratešku metu nijednoj od nuklearnih sila.

7. Guam

Lako branjivo ostrvo s vojnom bazom, radi se o jednoj od najboljih lokacija za preživljavanje globalnog sukoba.

8. Bern

Švajcarska je uspešno neutralna već nekoliko vekova. Glavni grad Švajcarske lako je branjiv, nastanjen vojnim rezervistima, i, poput svih delova te države, nedaleko od skloništa koja bi mogla spasiti brojne živote u slučaju napada.

9. Tristan da Kunja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo ostrvo jedno je od najudaljenijih mesta na Zemlji, i popularno mesto za ribarenje. Postoje mnogo gora mesta gde bi mogli dočekati kraj sveta od tropskog raja usred ničega.

10. Ostrvo Neker

Ovo ostrvo nalazi se u posedstvu milijardera Ričarda Brensona. Ukoliko ga zvrcnete, sigurno će vam dozvoliti da tamo boravite kada nestane svet kakav poznajemo.

SAD PODIGLE NIVO OPASNOSTI OD NUKLEARNOG NAPADA?! Moskva pozvala građane da pripreme gas maske!

(Business insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track