ALARM U BRITANIJI: Ruski ratni brodovi plove ka Sredozemlju, strahuju da će proći kroz Lamanš!
Foto: 333 SKVADRONEN, FORSVARET

snimila ih norveška vojska

ALARM U BRITANIJI: Ruski ratni brodovi plove ka Sredozemlju, strahuju da će proći kroz Lamanš!

Planeta -

Norveška vojska objavila je u utorak da je snimila rusku flotu, uključujući nosač aviona uz norvešku obalu na putu za istočni Mediteran.

Stacioniran u Severomorsku u Barentsovom moru, nosač "Admiral Kuznjecov" i sedam brodova u njegovoj pratnji snimljeni su u ponedeljak u međunarodnim vodama oko Norveške.

Nosač Admiral Kuznecov Foto printscreen twitt
Nosač Admiral Kuznecov Foto printscreen twitt

"Dobili smo informacije da se kreću prema Sredozemlju", rekla je vojna portparolka Elizabet Ajkeland."Ne događa se često da tako puno brodova plovi u grupi oko Norveške", dodala je ona.

U međuvremenu su britanski mediji objavili da ruska ratna flotila namerava da prođe kroz Lamanš, zbog čega su aktivirani i britanski ratni brodovi jer u Londonu ovu rutu smatraju provokativnom.

Rusija je u subotu objavila da će "Amiral Kuznjecov", nosač aviona iz sovjetskog doba, ojačati rusku vojnu prisutnost u istočnom Mediteranu gdje ruske snage sudeluju u ratu u Siriji.

Kremlj je u utorak objavio trenutni prekid vazdušnih napada ruske i sirijske vojske na Alep kao "znak dobre volje".Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi to trebalo da omogući evakuaciju civila iz pobunjeničkih delova tog grada koji je već mesec dana meta intenzivnog bombardiranja.

"Rusija očekuje da će se i druge zemlje, koje žele da se reši sukob u Siriji, pridružiti njenim naporima za normalizaciju situacije u Alepu", kazao je Peskov.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track