ŠOKANTNA TVRDNJA RUSKE VOJSKE: Američka avijacija je napala sahranu u Iraku, to je ratni zločin
Foto: Printscreen Twitter

Novi incident

ŠOKANTNA TVRDNJA RUSKE VOJSKE: Američka avijacija je napala sahranu u Iraku, to je ratni zločin

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je koalicija pod vođstvom SAD napala pogrebnu povorku u iračkom gradu Dakuk u blizini grada Kirkuka, ubivši desetine civila.

Islamska država ne operiše u ovom delu zemlje, a ministarstvo tvrdi da su desetine Iračana, uključujući žene i decu, ubijeni kao rezultat bombardovanja koalicije. Portparol ruskog ministarstva odbrane nazvao je napade koalicije na stambena područja "ratnim zločinima".

"Dana 21. oktobra, ruska izviđačka sredstva otkrila su vazdušne napade dva aviona na grad Dakuk, u blizini Kirkuka, gde nisu prisutni militanat ID, prema našim podacima," rekao je general Igor Konašenkov.

AMERIKANCI TVRDE DA NISU VRŠILI NAPADE

Koalicija SAD je saopštila da nije izvodila napade u oblasti grada Dakuk u Iraku, rekao je predstavnik operacije „Nepokolebljiva odlučnost“.

„Ne možemo da povežemo eventualne žrtve među gradskim stanovništvom s bilo kakvim napadima koalicije u ovoj oblasti“, rekao je predstavnik koalicije. Prema njegovim rečima, koalicija se pridržava protokola čiji je cilj da ovakve gubitke svedu na najmanju moguću meru i preduzima napore u tom pravcu.

"Prema izveštajima svedoka, povorka u žalosti je pogrešno identifikovana od strane koalicije vazduhoplovstva kao grupa militanata. Desetine iračkih civila, uključujući žene i decu je umrlo", rekao je on.

"Mi smo u više navrata upozorili da su takvi smrtonosni udari na stambena područja koja ima sve znake ratnih zločina postala gotovo svakodnevna rutina za avijaciju međunarodne koalicije", istakao je Konašenkov.

Rusko ministarstvo odbrane je reklo da nadzire povratak Mosula, dodajući da je koalicija SAD izvršila 22 leta i pokrenula 19 vazdušnih napada u protekla 24 sata. Incident u Dakuku, iračkoj severnoj pokrajini Kirkuk, desio se u petak, navodno ostavljajući oko 20 mrtvih i 45 ranjenih.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track