Najnovije vesti

(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA SUPERTEŠKA BALISTIČKA RAKETA: Ona je smrt za neprijateljsku odbranu!
Foto: Youtube

Ponos vojske

(VIDEO) OVO JE NOVA RUSKA SUPERTEŠKA BALISTIČKA RAKETA: Ona je smrt za neprijateljsku odbranu!

Planeta

Konstruktorski biro za rakete „Makejev“ otkrio je prvu fotografiju nove potencijalne ruske superteške termonuklearne interkontinentalne balističke rakete RS-28 „Sarmat“.

"Sarmat“ predstavlja ruski odgovor na pretnju odbrambenog raketnog sistema konstruisanog za podrivanje globalne strateške ravnoteže.

U nedelju je „Makejev“ objavio ilustraciju novog tajnog oružja koji bi trebalo da počne da se proizvodi 2018. Sliku prati kratak tekst: „U skladu sa Uredbom Vlade Rusije ’po nalogu državne odbrane za 2010. i planski period 2012-2013‘ projektni biro ’Makejev‘ dobio je nalog da počne izradu i razvoj ’Sarmata‘. U junu 2011. godine rusko Ministarstvo odbrane potpisalo je državni ugovor za razvoj ’Sarmata‘. Potencijalni strateški raketni sistem razvija se da bi se za strateške snage Rusije stvorio sigurno i efikasno sredstvo nuklearnog odvraćanja“.

Foto: Printscreen Makeyev.ru
Foto: Printscreen Makeyev.ru

Tekst su potpisali glavni inženjeri V. Degtar i J. Kaverin.

"Sarmat“ bi trebalo da zameni RS-36, porodicu balističkih raketa i lansirnih raketa koje su počele da se koriste 1970-ih i 1980-ih. Očekuje se da raketa ponese i do deset teških bojevih glava, ili 16 lakih, ili kombinaciju bojevih glava i kontramera za savladavanje neprijateljske raketne odbrane.U očekivanju pojave nove rakete, mnogi strani vojni stručnjaci smatraju da najviše zabrinjava mogućnost da RS-28, naoružan projektom 4202, ruskom hipersoničnom jedrilicom-nosačem bojevih glava, nakon odvajanja od rakete-nosača, može da ubrza 7 do 12 maha i ponaša se kao hipersonična krstareća raketa.

Očekuje se da će jedrilica početi da se proizvodi između 2020. i 2025. i da će moći da manevriše kako bi izbegla postojeće ili potencijalne raketne odbrane i dostigla svoj cilj.

Očekuje se da „Sarmat“ posluži kao efikasan odgovor na američko razmeštanje protivraketne odbrane u blizini ruske granice, kao i za projekte kao što su „Brzi globalni udar“, inicijativu Pentagona koja služi za savlada strateško odvraćanje potencijalnog neprijatelja koristeći masovno lansiranje konvencionalnih krstarećih raketa.

(Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...