BBC pustio lažnu sliku masakra civila iz Sirije

Propagandna prevara

BBC pustio lažnu sliku masakra civila iz Sirije

Planeta -
Britanski javni servis postavio na svoj sajt fotografiju iz 2003. godine iz Iraka kako bi ilustrovao krvoproliće u Huli

LONDON - Antisirijska kampanja.

Britanski javni servis BBC iskoristio je lažnu fotografiju kako bi prikazao masakr u sirijskom gradu Huli. U tom mestu prošle nedelje poginulo je 90 osoba, među kojima čak 49 dece. Umesto fotografiju iz Sirije, BBC je na svom sajtu postavio fotografiju iz Iraka od pre devet godina, na kojoj je mnogo više dečjih tela.

BBC je na lažnoj slici napisao da ju je snimio aktivista koji se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada i objasnio da ona prikazuje tela dece koja čekaju na sahranu u Huli.

Međutim, spornu sliku snimio je 2003. fotograf Marko di Lauro i ona prikazuje iračkog dečaka koji preskače preko stotinak belih vreća u kojima su kosturi pronađeni u pustinji južno od Bagdada. Autor kaže da je skoro pao sa stolice kad je video da je BBC pokušao njegovu fotografiju, koja nema veze sa Sirijom, da „proda“ kao rad nepoznatog aktiviste iz Hule.

- Zaprepašćen sam time da kuća kao što je BBC ne proverava izvore i da je spremna da objavi fotografije koje pošalje bilo ko, od aktivista do novinara-amatera. Neko ilegalno koristi moju fotografiju u svrhu antisirijske propagande, a to nije u redu - kazao je Di Lauro.

Prava istina - U Huli je ubijeno 90 osoba, među kojima je i 49 dece
Prava istina - U Huli je ubijeno 90 osoba, među kojima je i 49 dece

Uvideli grešku

Iz BBC su saopštili da su sliku sklonili sa sajta čim su uvideli grešku, ali i da su se ogradili potpisom ispod fotografije: „Autentičnost ne može da se potvrdi“. Inače, slučajevi lažnih fotografija ili izveštaja nisu novina za BBC, koji je 2009. priznao da je „greškom“ postavio sliku s mitinga iranskog predsedničkog kandidata Mir Huseina Musavija, a na slici su u stvari pristalice predsednika Ahmedinedžada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track