(VIDEO) GLEDAJTE UŽIVO ISELJAVANJE DŽUNGLE: Više od 2.300 migranata napustilo Kale
Foto: Reuters

Počinje demoliranje

(VIDEO) GLEDAJTE UŽIVO ISELJAVANJE DŽUNGLE: Više od 2.300 migranata napustilo Kale

Planeta -

Više od 2.300 migranata je bez incidenta evakuisano autobusima iz logora "Džungle" u Kaleu u različite prihvatne centre u Francuskoj u ponedeljak, prvog dana raspuštanja tog velikog naselja baraka.

U Džungli živi od 6.000 do 8.000 muškaraca, žena i dece, većinom iz Avganistana, Sudana i Eritreje. Svi žele u Englesku, na drugu stranu Lamanša.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"1.918 odraslih napustilo je Kale u 45 autobusa i odlaze u 80 prihvatnih centara u 11 francuskih regija", rekao je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i dodao da je 400 maloletnika upućeno u privremene prihvatne centre, gde čekaju rešenje u očekivanju rešenja njihovih predmeta.

Logor će ubrzo biti srušen, bageri će već danas početi da sklanjaju šatore i barake.

Uslovi života u Džungli i njen utecaj na region postali su osetljiva tema šest mjeseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj. Osim toga, taj logor je simbol nemoći Evrope da odgovori na najtežu migrantsku krizu posle Drugog svetskog rata.

Ali raseljavanje migranata nije rešilo problem. Francuzi strahuju da će im po zemlji nići mini-Džungle, a krajnja desnica traži da se migranti vrate u svoje domovine. Pošto u 451 centu za migrante ima 7.500 mesta, premeštanje je izazvalo žestoke reakcije u nekim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track