IZGLEDAJU KAO SASVIM OBIČNI GRAĐANI: Ali ono što rade za meksički NARKO KARTEL će vas zaprepastiti
Foto: Twitter Printscreen

Posao za čvrste ljude

IZGLEDAJU KAO SASVIM OBIČNI GRAĐANI: Ali ono što rade za meksički NARKO KARTEL će vas zaprepastiti

Planeta -

Za samo dva sata federalni agenti su na Menhetnu fotografisali brata i sestru kako obilaze čak sedam banaka. U svakoj su se zaustavili i uplatili depozit u iznosu nešto manjem od 10.000 dolara, i to novcem zarađenim od prodaje droge.

Alehandra Salgado i njen mlađi brat Francisko izgledaju kao najobičniji turisti dok šetaju ulicama Menhetna. On u ruci nosi papirnatu kesu, a ona je obučena u belu haljinu, oko vrata ima ogrlicu, a preko ramena nosi kožnu torbu.Međutim, njihova šetnja očigledno nije bezazlena.

Izvlačenje milijardi od droge

Tužioci su tokom procesa objasnili kako je uplata depozita u relativno skromnom iznosu samo jedna u nizu šema koje koriste meksički narko karteli za izvlačenje milijardi dolara zarađenih trgovinom drogom.

Karteli dobar deo novca sa američkog tržišta iznose na isti način na koji uvoze kokain i ostale narkotike, švercovanjem preko granice.

- Ipak, korišćenje regularnih banaka i dalje je dosta prisutno - objasnio je Džejms Hant, šef američke agencije za suzbijanje droge (DEA).

- Trik se sastoji u tome da depoziti ostanu dovoljno mali, jer banke moraju da prijave iznose veće od 10.000 dolara ili više. Važna prednost ove šeme izvlačenja jeste da kad policijski istražitelji uđu u trag šemi, uspeju da konfiskuju znatno manje novca. Vremenski je zahtevnije, ali čak i da vas uhvate kazna nije dramatična - objasnio je Hant.

Istragom je utvrđeno da je sestru i brata Salgados za pranje novca angažovao zloglasni meksički narko kartel Sinaloa. Svakog meseca trebalo je oprati oko milion dolara prikupljenih preprodajom droge.

Pedesetšestogodišnja Alehandra Salgado, kako je pokazala istraga američkih vlasti, ima prijavljenu adresu u Meksiko sitiju, a u Sjedinjenim Državama se nalazila na osnovu vize koja je u međuvremenu istekla.

Gnjavaža, ali sigurnije od šverca preko granice

Agenti su počeli da je nadgledaju u Njujorku, nakon što se njeno ime pojavilo u istrazi o pranju novca, koju su zaejdnički provodile agencija za suzbijanje droge, (DEA) Ministarstvo nacionalne bezbednosti, Poreska uprava i lokalne agencije.

U jednom trenutku, Salgado je bila mula koja je prenosila novac preko granice. Kasnije, članovi kartela na visokim pozicijama su joj poverili zadatak nošenja depozita, koji je trebalo staviti na bankovne račune otvorene pod lažnim imenima i zatim ispisati čekove na kompaniju registrovanu u San Dijegu koju kontroliše kartel.

Agent na tajnom zadatku, koji je sa sobom nosio skriveni diktafon, snimio je Salgado dok je objašnjavala da joj novi zadatak predstavlja “popriličnu gnjavažu”, ali je sigurniji od prethodnog, kada je novac ilegalno nosila preko granice.

“Ovo je posao za čvrste ljude”

Pripadnik kartela koji je angažovao za pranje novca jednostavno joj je rekao da za nju ima mnogo posla u Njujorku.Zatim su ona i njen brat, koji ima prebivalište u Aljasci, postavili svoju bazu u hotelu na Menhetnu u leto 2013. godine.

Zbog bezbednosnih razloga preuzimanje novca od lokalnih dilera su radije organizovali u centru grada nego negde u sopstvenom komšiluku. Moj prijatelj je jednom rekao: “Ovo je posao za čvrste ljude”, rekla je agentu. “Sve se temelji na poverenju.”

Za vreme trajanja istrage, brat i sestra su napravili više od dvadesetak depozita u iznosima od 8100 dolara do 9600 dolara u lokalnim bankama.

- Prateći trag tog novca, istražitelji su dobili dobar uvid u prakse kartela - izjavila je tužiteljka Bridžet Brenan.Na izricanju kazne, advokat Franciska Salgada, svog klijenta je opisao kao “malu ribu” koja se zatekla u nezgodnoj situaciji.

Deportacija nakon izlaska iz zatvora

Kazne za pranje novca mogu biti nešto blaže od onih za velike savezne slučajeve organizovanog kriminala. Brat i sestra su se nagodili sa tužilaštvom i osuđeni su na kaznu između 16 meseci i četiri godine zatvora.

Advokat Alehandre Salgado je rekao da će ona biti deportovana odmah po izlasku iz zatvora i da je prihvatila svoju sudbinu.

- Pokajala se i sada jedva čeka da nastavi sa svojim starim životom u Meksiku – tvrdi advokat.

Ipak, zatvor i deportacija verovatno nisu stvari koje je Slagado imala na umu kada je agentu koji se nalazio na tajnom zadatku rekla da je “njen posao kurira u opasnom svetu droge lep način zarađivanja za život”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track