AMNESTI INTERNEŠENEL: 300 civila ubijeno u udarima koalicije predvođene SAD
Foto: Reuters

Civilne žrtve

AMNESTI INTERNEŠENEL: 300 civila ubijeno u udarima koalicije predvođene SAD

Planeta -

Oko 300 civila je ubijeno u 11 vazdušnih udara koje je izvela koalicija predvođena SAD u Siriji, navodi se u poslednjem izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel (AI).

Amnesti kaže da SAD treba otvoreno da saopšte koliko je civila poginulo u njihovoj borbi protiv Islamske države.

Amnesti sumnja da je Centralna komanda SAD (CENTCOM), koja rukovodi koalicionim napadima u Siriji "možda izvela nezakonite napade" u Siriji, i da nije preduzela neophodne mere kako bi sprečila ubijanje civila, navodi se u tekstu.

"Strahujemo da koalicija predvođena SAD znatno potcenjuje štetu koju nanosi civilima u operacijama u Siriji," izjavio je Lin Maluf, zamenik direktora za istraživanja u regionalnoj kancelariji AI u Bejrutu.

(VIDEO) DRAMATIČNA AKCIJA SPASAVANJA: Volonteri izvukli decu zatrpanu u ruševinama u Siriji

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da američke vlasti iskreno saopšte koje su pune razmere štete nanete civilima u koalicionim napadima u Siriji.

AI je istražila dokaze, uključujući izjave očevidaca, izveštaje organizacija za ljudska prava i medija i procenjuje da je u napadima ubijeno i do 300 civila. U danas objavljenom izveštaju dodaje se da bi ukupan broj civilnih žrtava nastradalih u dejstvima koalicije od početka operacija protiv takozvane Islamske države u Siriji 2014. godine, mogao biti "čak 600 ili više od 1.000 ljudi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track