Italija podrhtavala celu noć

Smirivanje tla

Italija podrhtavala celu noć

Planeta -
U jučerašnjim snažnim zemljotresima poginulo 16, a povređeno najmanje 350 ljudi

RIM - Severoistok Italije noćas je uzdrmalo više desetina manjih potresa usled smirivanja tla, posle snažnih zemljotesa u kojima je juče poginulo je 16 osoba, a povređeno najmanje 350 ljudi.

Spasilačke ekipe još tragaju za jednom osobom koja se od juče vodi kao nestala i nastavljaju da raščišćavaju ruševine.

Prvi zemljotres jačine šest stepeni po Ritheru pogodio je juče u devet časova područje 60 kilometara istočno od Parme, nakon čega su usledila još tri potresa, slabijeg intenziteta, od pet do 5,4 stepeni po Rihteru.

U potresima je uništeno više stotina kuća i izazvana je ogromna materijalna šteta, naročito u okolini Modene, grada koji je ponovo bio epicentar potresa, kao i pre devet dana, a u Mantovi je srušen zvonik bazilike Santa Barbara.

"Posledice zemljotresa biće dugotrajne i ne možemo da isključimo da će doći i do jačih potresa", rekao je Stefano Gresta, direktor Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Iako je zemljotres, u kojem je bez krova nad glavom ostalo 14.000 ljudi, bio slabiji nego onaj koji je Italiju pogodio pre deset dana, odneo je dvostruko više života, a u oba zemljotresa su među poginulim radnici koji su stradali usled rušenja fabrika i skladišta.

U poslednjih deset dana, vlasti su zabeležile najmanje 800 slabijih potresa u tom regionu.

Poslednji put je zemljotres jačine 6,3 stepeni po Rihteru razorio grad Akvilu u centralnoj Italiji u martu 2009. godine, usmrtivši oko 300 ljudi i ostavljajući na desetine hiljada bez krova nad glavom.

Proizvođači balzamika: Šteta od 15 miliona evraProizvođači balzamiko sirća, renomiranog širom sveta, pretrpeli su štetu od najmanje 15 miliona evra zbog snažnog zemljotresa koji je pogodio severoistok Italije.Najveće gubitke registrovala je firma Pontirol, sa sedištem u San Feličeu, jer je njeno postrojenje za proizvodnju balzamika gotovo potpuno uništeno, navelo je udruženje proizvođača tog popularnog sirćeta.Sever Modene, gde se jučerašnji zemljotres najjače osetio, sedište je desetak proizvođača balzamikovog sirćeta s oznakom zaštićenog geografskog porekla, koji su zabeležili gubitke od preko 100.000 litara tog proizvoda.Proizvođači balzamika naveli su da su i u zemljotresu od 20. maja i seriji potresa koji su usledili, već pretrpeli značajne štete, jer je sirće koje se čuva i do 12 godina u buradima radi fermentacije, tada ili iscurelo ili izgubilo na kvalitetu usled prevrtanja, prenosi Beta.Balzamikovo sirće tipičan je proizvod Modene i Ređo Emilije. Litar balzamika s oznakom zaštićenog geografskog porekla može da košta i do 1.500 evra, ali se neke vrste tog proizvoda mogu naći i po ceni od četiri do 20 evra. Zemljotres od 20. maja prouzrokovao je proizvođačima sireva parmezan i grana padano iz Ferare i okoline tog grada, štetu od oko 250 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track