PRVI PUT OTKRIVENA: Pronađena ploča na kojoj je bilo položeno telo Hristovo
Foto: AP 6 Jun

Posle nekoliko vekova

PRVI PUT OTKRIVENA: Pronađena ploča na kojoj je bilo položeno telo Hristovo

Planeta -

Naučnici veruju da su u Jerusalimu otkrili kamen-ploču na kojoj je bilo položeno telo Isusa Hrista pre vaznesenja.

Kamena ploča otkrivena je tokom procesa restauracije u Crkvi svetog groba u Starom gradu u Jerusalimu. Ovo je prvi put da ta ploča ugleda svetlost dana posle 1555. godine.

Hram Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu nalazi se na mestu Kalvarija (Golgota) gde je Hrist raspet, umro, sahranjen i uskrsnuo. Na tom mestu je pronađen Grob Božiji i Sveti Krst. To mesto smatra se najsvetijim hrišćanskim mestom u svetu.

Na samom ulazu se nalazi kamen-ploča Miropomazanja, na kojoj je bilo spušteno telo Hristovo nakon raspeća. Tim arheologa sa atinskog univerziteta smatra da su sada zaista doprli i do originalne ploče koja je vekovima bila prekrivena mermerom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Biće sprovedene mnoge analize, ali ćemo sada prvi put moći da vidimo "originalnu površinu" na kojoj je, kako se veruje, položeno telo Isusa Hrista", rekao je arheolog Fredrik Hibert.

(FOTO,VIDEO) SRBI NA ČELU HODOČAŠĆA U JERUSALIMU Hiljade pravoslavaca u Starom gradu na Veliki petak

Sam grob Gospodnji je veličine 2x2 metra od kojih polovina površine sa desne strane zauzima kamen- stena na koju je bilo položeno telo Hristovo 3 dana i na kome je Vaskrsao. Unutrašnjost groba je obložena belim mermerom, a iznad samog kamenog postolja se nalaze 3 ikone sa prikazom Vaskrsenja. U Grob se zbog niskog ulaza i plafona ulazi i stoji u pognutom položaju.

Foto: Instagram/annawoodwinds
Foto: Instagram/annawoodwinds

Arheolozi se nadaju da će izučiti originalnu ploču kako bi se bolje razumelo i smao značenje grobnice u hrišćanskom svetu. Kažu da je novootkrivena ploča sivo-bež boje.

Sadašnji objekat Hrama Vaskrsenja Hristovog je delo krstaša (1149 godina), a kasnije su ga restaurirali Grci, a u novije vreme zajednički grčka, katolička, jermenska i koptska crkva.

Prema hrišćanskim učenjima, Hristovo telo ležalo je na kamenu isečenom u krečnjačkoj pećini nakon njegovog raspeća pre više od 2.000 godina.

Prema Svetom pismu, vaskrsao je trećeg dana posle smrti i žene koje su došle da miropomažu njegovo telo, nisu zatekle njegove ostatke u grobnici.

(RT/EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track