Čarlsu Tejloru 50 godina robije
Foto: Rojters

Krvavi dijamanti

Čarlsu Tejloru 50 godina robije

Planeta -
Kriv za ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i regrutovanje dece

HAG - Specijalni tribunal za Sijera Leone osudio je danas na 50 godina zatvora bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Sijera Leoneu. Tejlor je prvi bivši predsednik neke države koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred međunarodnim sudom.

"Veće vas jednoglasno osuđuje na jedinstvenu kaznu od 50 godina zatvora", izjavio je sudija Ričard Lusik. Obrazlažući odluku, sudija je istakao da je "optuženi odgovoran za pomaganje i podsticanje kao i za planiranje nekih od najgorih zločina u istoriji čovečanstva".

Tejlor (64) će izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji u skladu sa sporazumom koji Specijalni tribunal ima sa tom zemljom. Sud je 26. aprila proglasio krivim Tejlora po 11 tačaka optužnice koja ga tereti između ostalog za ubistva, mučenja, silovanja, seksualno ropstvo i regrutovanje dece. On je proglašen odgovornim za naoružavanje i pomaganje pobunjenika koji su bili zloglasni po svirepom komadanju tela neprijatelja tokom brutalnog građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. godine, u kojem je poginulo 120.000 ljudi.

Tejlor se u januaru 2008. godine izjasnio da nije kriv i odbacio da je imao bila kakva saznanja da Ujedinjeni revolucionarni front (RAF) u martu 1991. godine planira napad na Sijera Leone. Čarls Tejlor koji je bio predsednik Sijera Leonea od 1997. do 2003, uhapšen je 2006. u Nigeriji. Suđenje koje je prebačeno iz Fritauna u predgrađe Haga iz bezbednosnih razloga, počelo je 4. juna 2007, a završilo se 11. marta 2011. godine.

Plejada svetskih lidera optuženih za ratne zločine
Plejada svetskih lidera optuženih za ratne zločine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track