Najnovije vesti

(VIDEO) HOLANDSKI DESNIČAR NE DA DA GA UĆUTKAJU: Moja miisija je da zaustavim islamsku invaziju
Foto: Reuters

Odlučan

(VIDEO) HOLANDSKI DESNIČAR NE DA DA GA UĆUTKAJU: Moja miisija je da zaustavim islamsku invaziju

Planeta
00:26h

AMSTERDAM - Lider Slobodarske partije i poslanik holandskog parlamenta Gert Vilders izjavio je danas da je njegova misija da zaustavi "islamsku invaziju" Zapada.

"Mi nismo ksenofobični, ali se protivimo prilivu kulture koja je protiv svega za šta se zalažemo", rekao je agenciji AFP Vilders (53).

Vilders će se u ponedeljak u sudnici suočiti sa optužbama za govor mržnje i podsticanje rasne mržnje, a najavljivao je da će bojkotovati to suđenje..

"Želim da branim slobodu za koju mislim da će nestati onog momenta kada islamska ideologija dobije uporište u Holandiji", naveo je Vilders. Sudije su pre dve nedelje odbacile pritužbe Vildersove odbrane i naložile početak suđenja. Vilders je zatražio od sudija da odbace optužnicu koja ga tereti za govor mržnje, navodeći da je to političko pitanje koje ne bi trebalo da se rešava pred krivičnim sudom.Njegov advokat Gert-Jan Knops je tada na ročištu izjavio da bi o "takvim pitanjima trebalo da se presuđuje u sudnici javnog mnjenja".

OPET PUSTIO JEZIK: Gert Vilders obećao manje Marokanaca i završio na sudu zbog govora mržnje

Slučaj protiv Vildersa, koji je 2011. godine oslobođen optužbi za vređanje islama, odnosi se na njegove komentare uoči i posle lokalnih izbora 2014. Vilders je, naime, na jednom od partijskih sastanaka upitao pristalice da li bi želeli manje Marokanaca u Holandiji, na šta je dobio odgovor: "Manje! Manje! Manje!".

"Pobrinućemo se za to", uzvratio je Vilders pristalicama.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...