ŠOKANTNA IZJAVA POLITIČARA POSLE ZEMLJOTRESA: To je Božja kazna jer Italija nije bila uz Izrael!
Foto: AP

Zgrozio javnost

ŠOKANTNA IZJAVA POLITIČARA POSLE ZEMLJOTRESA: To je Božja kazna jer Italija nije bila uz Izrael!

Planeta -

Zemljotres koji je Italiju pogodio u sredu bio je "božanska kazna Italiji što se uzdržala od glasanja u Unesku o jerusalimskom Starom Gradu koji je, po sudu Izraela i jevrejskih zajednica u svetu, poricao viševekovne veze Izraela sa jevrejstvom!".

Tu ocenu je, kako tvrdi izraelski portal Inet, izrekao Ajob Kara (61), zamenik ministra za regionalnu saradnju, član Likuda, desničarske stranke premijera Bendžamina Netanjahua, etnički Druz, dakle pripadnik muslimanske zajednice čija su verovanja iz šiitskog islama, ali obuhvata i elemente judaizma, hrišćanstva i hinduizma (Druzi su podržali osnivanje Izraela, pa je samo još njima dopušteno regrutovanje u izraelsku inače religijski "čistu" jevrejsku vojsku).

Kara je je sada poslanik u Knesetu i pomoćnik ministra. Podržava izraelsko naseljavanje ostataka Palestine, bio je žestoki oponent izraelskog napuštanja Gaze.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Treslo se pod njim

Kara je ocenu izneo napuštajući Vatikan. Objasnio je kako se osećao neprijatno dok im se tlo treslo pod nogama u Apostolskoj palati, ali je bio uveren da će ih Bog zaštititi, jer je Sveta Stolica osudila Uneskovu ocenu da je Stari Grad arapski (to je stav i UN, jer je tako bio podeljen Jerusalim primirjem 1948, a izraelsku aneksiju Jerusalima posle rata 1967. svetska organizacija nije prihvatila).

Stav italijanske delegacije osudio je i premijer Mateo Renci, zahtevajući da Italija opozove svoj glas. Rencijev stav su pozdravili i jevrejska zajednica u Italiji i izraelski premijer Netanjahu.

Poseta predsednika

Karina izjava, uoči posete italijanskog predsednika Serđia Matarele Izraelu i Palestini, izazvala je reakcije italijanskih političara. Vladina većina poziva Netanjahua da smeni Karu, koga je predsednik Spoljnopolitičke komisije parlamentarnog doma Fabricio Kičito nazvao fanatikom.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track