AMERIČKI ISTORIČAR RAZBESNEO VARŠAVU: Ubili ste više Jevreja nego nacisti!
Foto: AP 17 Feb

Članak koji je podigao Poljsku na noge

AMERIČKI ISTORIČAR RAZBESNEO VARŠAVU: Ubili ste više Jevreja nego nacisti!

Planeta -

Američki istoričar Jan Tomaš Gros člankom koji je objavljen u nemačkom listu Die Welt razbesneo je Poljake toliko da mu čak preti i zatvor.

Naime, on je prošle godine u članku napisao da su Poljaci ubili više Jevreja u Drugom svetskom ratu, nego nacisti. Kaže da je spreman da svoje reči brani i na sudu, pošto je Poljska uložila žalbu.

"To je uznemirujuće. I politički. Ne smatram da je sud mesto gde treba da se razmatraju istorijska pitanja koja se tiču poljsko-jevrejskih odnosa tokom rata", istakao je Gros, profesor na Univerzitetu Prinston, inače i sam poljskog porekla.

Optužen je da je javno uvredio poljsku naciju, a za to mu preti i 3 godine zatvora u Poljskoj. U spornom članku od prošle godine, Gros je kritikovao zemlje istočne Evrope, uključujući i Poljsku, zbog svog "netolerantnog, neliberalnog i ksenofobičnog" odnosa prema izbeglicama. Napisao je da to "hladnokrvno ponašanje Poljske leži u mračnoj prošlosti ove zemlje".

"Poljaci su ubili više Jevreja nego nacisti", pisalo je u tekstu, između ostalog. Gros je napomenuo i da su Poljaci koji su pomagali Jevrejima bili na lošem glasu posle rata, a a konstantno su dobijali i pretnje.

Odmah pošto je tekst objavljen, cela Poljska se digla na noge. Građani su zahtevali od vlasti da se istoričar kazni. Tamošnji tužilac je saslušao Grosa, ali nikakva optužnica nije podignuta.

Gros smatra da je moguće da desničarska vlada koja je došla na vlast prošle godine, stoji iza namere da se nastavi slučaj protiv njega.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track