TRAMP ZADAO UDARAC HILARI NA 7 DANA PRED IZBORE: Milijarder vodi u trci za Belu kuću!
Foto: Reuters

Poslednje istraživanje

TRAMP ZADAO UDARAC HILARI NA 7 DANA PRED IZBORE: Milijarder vodi u trci za Belu kuću!

Planeta -

Prema poslednjim anketama koje su sprovedene Donald Tramp prestigao je Hilari Klinton i to na samo 7 dana pred održavanje izbora u Americi, javlja ABC.

Entuzijazam birača za Klintonovu opao je nakon što je FBI ponovo otvorio istragu o mejlovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna sekretarka.

Borba je međutim još uvek izuzetno tesna. Klintonova je samo jedan procentni poen iza Trampa prema telefonskoj anketi sprovedenoj od 27. do 30. oktobra na slučajnom uzorku od 1,126 birača.

Za Trampa se izjasnilo 46 odsto birača, a za Klintonovu 45 odsto.

Međutim kada se uzmu u obzir samo birači koji su izrazili entuzijazam za svog kandidata, Tramp vodi u odnosu na Klintonovu za osam procenta.

Entuzijazam za Hilari je opao, najverovatnije zbog ponovne kontroverze sa mejlovima, dok je entuzijazam za Trampa ostao isti, navodi Ej-bi-si.

Iako je Trampova prednost mala, to je značajan rezultat budući da je republikanski kandidat bio bolji od Hilari samo jednom od početka trke, i to za 2 procenta u maju, ali to je bilo u trenutku kada je on osvojio nominaciju Republikanske stranke dok se Klintonova još borila sa Bernijem Sandersom za nominaciju Demokratske stranke.

Rezultati anketa nedelju dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat. Tako je na izborima 2012. godine Mit Romni vodio za jedan procenat u odnosu na Baraka Obamu a Džon Keri takođe za jedan procenat u odnosu na Džordža Buša 2004. godine, podseća Ej-bi-si.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track